Читај ми!

Више од 7.000 посетилаца на изложби

У Нишу се сутра затвара изложба "Константин Велики и Милански едикт 313. године-Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије". За протеклих месец и по дана изложбу је видело више од 7.000 посетилаца.

У галерији компаније "Филип Морис" Нишлије су, за протеклих месец и по дана, имале јединствену прилику да виде изложбу непроцењиве културне вредности.

Поставку изложбе "Константин Велики и Милански едикт 313.године-Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије", коју чини 180 експоната насталих од 2. до 7. века наше ере, видело је у Нишу више од 7.000 посетилаца

"Први пут видим овако нешто. Највише су ми се допали шлемови из Римског царства. Научили смо много ствари о њему, о његовој владавини, о начину живота хришћана у том времену", кажу најмлађу посетиоци изложбе.

Сви експонати откривени су на локалитетима у Србији, а међу најзначајнијима су  и они откривени на подручју Ниша: Константинова глава, пронађена 1900. године, и Лицинијеви тањири, каквих у свету има десетак.

"Они се чувају у неколико музеја у Србији и веома се ретко излажу, поготову сви на једном месту, тако да је јединствена прилика видети их", каже Весна Црноглавац, виши кустос-археолог Народног музеја у Нишу.

Изложбу су организовали Народни музеји Београда и Ниша и још седам институција у Србији. Изложба ће наставити виртуелно да живи и на сајту нишког Народног музеја.

Директор Народног музеја у Нишу Славиша Поповић каже да је то њихова обавеза, али и модел на који начин желе да Нишлије буду и свесни, да негују и да усвоје то велико богатство.

Ову поставку пре Ниша, видело је више од двадест хиљада људи у Виминацијуму и Београду, а последњег дана изложбе, 31. октобра, улаз ће, за све посетиоце бити бесплатан.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво