Више од 7.000 посетилаца на изложби

У Нишу се сутра затвара изложба "Константин Велики и Милански едикт 313. године-Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије". За протеклих месец и по дана изложбу је видело више од 7.000 посетилаца.

У галерији компаније "Филип Морис" Нишлије су, за протеклих месец и по дана, имале јединствену прилику да виде изложбу непроцењиве културне вредности.

Поставку изложбе "Константин Велики и Милански едикт 313.године-Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије", коју чини 180 експоната насталих од 2. до 7. века наше ере, видело је у Нишу више од 7.000 посетилаца

"Први пут видим овако нешто. Највише су ми се допали шлемови из Римског царства. Научили смо много ствари о њему, о његовој владавини, о начину живота хришћана у том времену", кажу најмлађу посетиоци изложбе.

Сви експонати откривени су на локалитетима у Србији, а међу најзначајнијима су  и они откривени на подручју Ниша: Константинова глава, пронађена 1900. године, и Лицинијеви тањири, каквих у свету има десетак.

"Они се чувају у неколико музеја у Србији и веома се ретко излажу, поготову сви на једном месту, тако да је јединствена прилика видети их", каже Весна Црноглавац, виши кустос-археолог Народног музеја у Нишу.

Изложбу су организовали Народни музеји Београда и Ниша и још седам институција у Србији. Изложба ће наставити виртуелно да живи и на сајту нишког Народног музеја.

Директор Народног музеја у Нишу Славиша Поповић каже да је то њихова обавеза, али и модел на који начин желе да Нишлије буду и свесни, да негују и да усвоје то велико богатство.

Ову поставку пре Ниша, видело је више од двадест хиљада људи у Виминацијуму и Београду, а последњег дана изложбе, 31. октобра, улаз ће, за све посетиоце бити бесплатан.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 30. окт 2013, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Opet taj Konstantin...

Niti je Srbin (Srba nije bilo ni na mapi kad je Konstantin rodjen ni kad je umro)! Justinijan je velikim nasiljem pokrstio Slavene sireci nekad proganjanu religiju! Dosta vise o Konstantinu 

(среда, 30. окт 2013, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

а у кафани...?

да ли је то можда успех 7000 посетилаца? Смешно, баш. То је у просеку 155 посетилаца дневно. Просечна кафана има више гостију.