Читај ми!

Географски факултет за чистије Блажево

У наставно-научној бази подно Копаоника, двадесетак студената и професора Географског факултета у Београду, организовало је акцију уклањања дивљих депонија.

Јубиларни, 120. рођендан Географски факултет у Београду ове године обележава низом пригодних активности. Након централне прославе у Ректорату, крајем године најављен је велики научни скуп, а прошле недеље у њиховој наставно-научној бази подно Копаоника, двадесетак
студената и професора, организовало је акцију уклањања дивљих депонија.

Из године у годину у селу Блажеву на источним падинама Копаоника,  деце је све мање. Школу грађену за 700 ђака данас похађа њих двадесетак и троје предшколаца.

Бруска општина одлучила је да зграду вртића уступи Географском факултету који је већ две године користи за наставно-научну базу.

"Копаоник је подручје на којем наши студенти имају да виде много тога што им је за школовање
 потребно. Они су са разних смерова Географског факултета и нормално је да њихово интересовање и за становништво, и за природу ту може, на неки начин, да се задовољи", каже професор др Велимир Јовановић, редовни професор Географског факултета у Београду и руководилац наставно-научне базе.

У част јубилеја, факултет је у Брусу организовао презентацију, а у Блажеву, у склопу теренске наставе, акцију уклањања дивљих депонија.

"Остварен је неки циљ, да се подигне та свест о животној средини која је и у градовима доста ниска, а камоли у овако малим местима", каже Тијана Лежајић.

"Мени се ово много свиђа и мислим да би смо требали овакве неке акције много чешће да радимо. И то не само ми. Много факултета Београдског факултета има наше смерове, заштиту животне средине и екологију, тако да могу и они да се укључе, а можемо и неке заједничке акције да спроведемо", каже студент Милош Величковић.

Марко Брадић каже да мештана им јако мало, као и омладине, али су сви задовољни.

У педесетак кућа у Блажеву становништво је махом старачко. Мештани су акцију поздравили, али јој се нису одазвали.

"Свака помоћ која се овде у било којој мери пружио је корисна. Сви су задовољни и то
 је допринос за овај крај из кога људи одлазе", каже Дојчин Новаковић заменик председника Месне заједнице Блажево.

Иницијативу студената и професора Географског факултета, бруска општина подржала је ангажовањем механизације.

"Надам се да ћемо људима са овог терена показати да поведу мало више бриге о својој средини. Ми називамо ово чистим крајем Србије, али видимо да резултати ове акције показују да нисмо баш најуреднији", каже Саша Миљковић, помоћник председника Скупштине општине Брус.

Иван Самарџић, сарадник на Географском факултету каже да се нада да је ово добар пример и почетак.

"Ипак, прави проблем ће се решити када и овде буду имали контејнере и начина да одложе свој отпад, а не да главно место за то буде овај поток", додаје он.

А за то је, уз јачање свести о значају заштите животне средине код мештана Блажева, потребна и конкретна помоћ надлежних из Бруса.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво