Награда "Раде Томић" Горану Ђорђевићу

Књижевник Горан Ђорђевић из Смедерева добитник је награде "Раде Томић" за 2013. годину и свеукупни победник истоименог песничког конкурса који већ тринаест година организује књажевачки књижевни клуб "Бранко Миљковић".

Добитник награде "Раде Томић" за 2013. годину је књижевник Горан Ђорђевић из Смедерева.

На овогодишњем конкурсу учествовало је 198 аутора из Србије и иностранства са 69 рукописа песничких збирки и 129 циклуса песама.

Стручни жири који су чинили књижевници Срба Игњатовић, Стојан Боградновић и Обрен Ристић прву  награду Горану Ђорђевићу доделио је  за рукопис "Додирнути тишину", док је прва награда у категорији циклуса песама додељена равноправно Радојици Перишићу из Нове Вароши за сонетни венац "Долазак по венцу" и Милени Марковић из Горњег Милановца за сонетни венац "Овенчани вечник".

Овогодишњи победник конкурса "Раде Томић", Горан Ђорђевић, рођен је у Коларима код Смедерева 1952. године. Основну школу и Гимназију завршио је у Смедереву, а студије југословенске књижевности и српско-хрватског језика на Филолошком факултету у Београду.

Пише поезију, књижевну критику и радове из историје књижевности. Добитник је већег броја домаћих и иностраних награда награда за књижевно стваралаштво. Дугогодишњи је директор Међународног фестивала поезије "Смедеревска песничка јесен".

Награде су ауторима свечано уручене на књижевној вечери у Дому културе, на којој су књажевачанима они представили део свог песничког стваралаштва.

Књижевни конкурс "Раде Томић" покренули су чланови књажевачког књижевног клуба "Бранко Миљковић" у знак сећања на свог суграђанина, песника Радета Томића, пореклом из села Папратна, који је себе и свој животни век посветио поезији.

број коментара 0 Пошаљи коментар