Читај ми!

Винарке из Сувог Дола

У врањском крају, од винове лозе некад је живело много породица, данас је мало оних који имају винограде и производе вино. Традиција се полако обнавља, а најмлађа винарија у Сувом Долу посебна је и по томе што је воде жене - три сестре.

Врањску котлину одликује идеална клима за гајење винове лозе, одговарајући број сунчаних сати и свеж ваздух.

На 14 хектара песковитог земљишта у Лопардинцу код Бујановца гаје се домаће и стране сорте грожђа, а у сезони бербе на плантажи је 25 до 40 берача. Ове године, берба је почела нешто раније.

Грожђе откупљује Винарија "Алексић", најмлађа у врањском крају, јединствена и по томе што њоме руководе жене, три сестре.

"Наша вина прихватају са неповерењем, али када их пробају, онда се увере у квалитет", каже Драгана Јањић, власница винарије, "а ми докажемо да, иако смо младе, добро владамо том производњом."

И технолог у винарији је жена. Она контролише целокупан процес производње, од  бербе до финалног производа, вина у боци.

За квалитет и грожђа и вина битно је земљиште и услови на плантажама, истиче Јелена Живановић, технолог у винарији "Алексић":

"Пре свега квалитетна средина, да грожђе правилно буде третирано у винарији, да се сачува потенцијал из винограда и време."

Маја Алексић, власница винарије, каже да планирају да подигну своје винограде: "То би била најбоља варијанта, али тренутно нема слободних парцела где бисмо могли да то урадимо."

Већина запослених у Винарији су жене. Годишње се произведе 150 хиљада литара, оне улажу много знања, труда и љубави, а ветар у леђа им дају бројна признања и награде на домаћим и међународним такмичењима.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво