Читај ми!

Подршка малим и средњим предузећима

Регионална развојна агенција "Југ", са седиштем у Нишу, организовала је престављање Фонд за иновациону делатност који своје програме финансирања спроводи у сарадњи са Светком банком. Фонд кроз пројекте даје подршку иновацијама у Србији који финансира ЕУ из ИПА фондова.

Јединствени производи, нови, другачији, то је оно што се тражи од малих и средњих предузећа у региону. Регионална развојна агенција "Југ" је ове године за таква предузећа већ обезбедила 55 милиона динара.

Директор Регионалне развојне агенције "Југ" Бојан Аврамовић каже да је крајњи циљ да до краја ове године дођу до 100 милиона динара бесповратних средстава, што ће, како каже, да се на крају одрази на запошљавање у овом региону који је један од најнеразвијенијих у Србији.

Предузећима која имају нове идеје, пројекат подршке иновацијама, треба да омогући бржи и једноставнији излазак на домаће и инострано тржиште. Интересовање приватних предузетника је све веће.

"Потребно је да усавршимо наше производе, и да уведемо нове, како бисмо задовољили наше купце, тако да овај програм био би нам интересантан и уложили бисмо та средства у производњу", каже Драгана Анђелковић из привредног друштва "Марел", у Крушевцу.

"Добили смо средства у претходном кругу финансирања, која ће првенствено бити искоришћена за развој новог софтвера, сервиса намењеног за детекцију и превенцију напада на wеб сајтове", каже Марко Живановић из "Advanced security technologies" у Нишу.

Фонд за иновациону делатност своје програме финансирања спроводи у сарадњи са Светком банком кроз Пројекат подршке иновацијама у Србији који финансира ЕУ из ИПА фондова.

Љиљана Кундаковић, в.д. директора Фонда за иновациону делатност каже да је највише пројеката из информационо-комуникационих технологија, затим долази енергетска ефикасност, што, како каже, значи да имамо високе технологије, али и традиционалну индустрију.

У три јавна позива за подршку иновацијама у Србији до сада је одборено 4,7 милиона евра. Од 350 поднетих пријава, изабран је 41 пројекат, од тога пет из Ниша, а ефекти пре свега на запошљавање, моћи ће, како кажу, да се виде тек за две године, када иновације буду и реализоване.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво