Зашто се "руши" Кула?

Привреда Куле је 60-их и 70-их година била јача од целокупне привреде Црне Горе. Међутим, чувени кулски штофови, "Истра", "Кожара", "Крамер" више не постоје. Незапосленост у Кули већа од 50 одсто. Најновији катанац стављен на фудбласки клуб "Хајдук" који је 22 године у низу играо у "елити".

"Истра", "Кожара", "Штофара", "Крамер", "Техника", "Кулатранс" су међу 11 фабрика које више не раде у Кули. Фабрике су тренутно у стечају, а хиљаде људи је остало без посла.

Председник општине Кула Драган Трифуновић каже да стечајни управници у складу са законом продају имовину тих фабрика.

"Конкретно у фабрици 'Истра' одређени људи купују објекте, врши се пренамена, мислим да такав број запослених никада више неће бити у тим фабрикама", каже Трифуновић.

У Кули је незапосленост већа од 50 одсто. Само у последњих шест година у граду од 22.000 становника, њих 3.200 остало је без посла.

"Ти људи који су радили 30 и више година, сналазесе - или се баве пољопривредом или неким занатски преоријентацијама или услугама, али већина тешко живи. И још увек нису корисници социјалне помоћи, али како време одмиче, мислим да ће и они ићи пут центра за социјални рад", упозорава председник Синдиката радника фабрика у стечају Данило Обрадовић.

Међутим, они који су се окренули пољопривреди, ове године нису имали среће. Лед који је пао направио је штету на 90 одсто засејане површине. Од државе су добили обећање за накнаду два одсто процењене штете. Ипак се не жале.

"Мислим да је то једина грана у Војводини од које може да се живи, јер људи морају нешто јести. Ми се бавимо производњом поврћа. Кад видим људе мојих година који не раде, ја сам задовољан", каже Драган Вујков из пољопривредног газдинства "Вујков".

Нису задовољни ни власници локала, који све нижим ценама, па чак и бесплатним пићима, покушавају да привуку госте у вечерњим сатима. То зову "криза журком". И поред тога, гостију нема.

Потамнела и "једина светла тачка" 

Последњи катанац у Кули стављен је на фудбалски клуб Хајдук и то је само финале вишегодишњег пропадања једног града.

Због дуга од два и по милиона евра, директор Зоран Осмајић поднео је оставку и распустио скупштину и играче првог тима.

"Цео град је био фудбалски, комплетна привреда нам је пропала, остао нам је само Хајдук који је на крају потонуо као Титаник заједно са овим градом", објашњава вођа навијача "Зулу из Кулу" Александар Луковић.

Дуг је направљен деведесетих година, када је управа клуба одлучила да прода 50 пословних објеката испод трибина стадиона, које никада нису направили.

Директор стадиона у изградњи Милан Средановић каже да су купци радо долазили, да су тада имали пара и да су због добре цене локали продати. Објашњава да је на рачун локала направљен стадион, али да локали нису изграђени и да је направљен само фасадни део.

И док су фабрике затваране и радници остајали без посла, у Кули је последњих двадесет година победа Хајдука често била једина радост за град.

Сада Куљанима само остаје свеже сећање на светле фудбалске дане и далеко памћење на успешну привреду.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво