Читај ми!

Блага околине Трстеника

Глинени модел зрна пшенице на чијој је полеђини, сматрају стручњаци, уцртан најстарији урбанистички план на свету, чува се у депоу археолошке збирке Филозофског факултета у Београду. После дужег времена, зрно је изложено на увид јавности у оквиру музејске поставке Народног Универзитета у Трстенику, у чијој је околини пронађено.

Међу зрнима пшенице од глине која су нађена крајем прошлог века на светилишту ранонеолитског налазишта Благотин код Трстеника, једно се издваја. На његовој полеђини уцртан је храм кружног облика, пут и насеље полуземуница који се у потпуности подударају са стањем на терену.

Зрно је изложено на увид јавности у оквиру музејске поставке Народног Универзитета у Трстенику, у чијој је околини пронађено. Ова изложба подстакла је идеје о рестаурацији историјских и културних добара у селима Пољна и Благотин.

"Ово помера наша знања о најстаријем урбанистичком плану, јер се до сада сматрало да је најстарији урбанистички план из једног Месопотамског града од пре 6.000 година. Сада у Србији имамо урбанистички план стар 8.000 година", каже историчарка Јелена Вукчевић.

Данас је једно од најстаријих налазишта с краја 7. миленијума пре нове ере, запуштено. Иако је од шест хектара у Благотину, истражено само 350 квадрата, пронађени су бројни култни предмети духовне старчевачке културе, као што су женске фигурине, симболи рађања и плодности.

"Од тада је остала анегдота, да од када су однели Богиње, Пољну заобилази киша", прича један мештанин Живорад Џекић.

Богатство овог локалитета привукло је археологе из целог света. Мештани кажу да су тада у шаторима, на терену први пут видели компјутере.

Ископавања на локалитету обустављена су 1999. године, непосредно пре бомбардовања Србије. И поред тога археолози из Аустралије, Канаде и Америке, су три недеље камповали на Мађарској граници чекајући визу коју нису добили.

"Идеја Туристичке организације Трстеник је да се археолошко налазиште реконструше, како би постало интересантна дестинација за госте који посећују овај крај", каже директор Туристичке организације Трстеник Владимир Јевтић.

Црква у Пољни грађена почетком деветнаестог века у време владавине Милоша Обреновића издваја се од осталих у овом крају по стилским детаљима на фасади, неуобичајеним за православне храмове из тог времена. У њој се чувају вредни предмети и стари рукописи који су посебан раритет.

"Претпоставља се да је у градњи цркве коришћен тесани камен и материјал из старе срушене цркве Светог Пантелејмона. Ова црква се налазила на "Царском друму" који је повезивао Крушевац са манастиром Каленић и за средњи век био веома важан", каже свештеник Владимир Трошић.

У Пољни се родио и живео Рака Љутовац, артиљерац који је 1915. године први у свету из топа срушио непријатељски авион. Успомену на њега чува овдашње становништво, посебно његов праунук Звонимир који одржава Ракину кућу и радо прима сваког госта који се интересује за легенду трстеничког краја.

"Имао сам 14 година када је Рака преминуо. Он последњих година није видео па сам ја као најстарије дете овог домаћинства био задужен за његовог водича. Тако је он уз мене доживео дубоку старост од 82 године, а ја младост слушајући га и поштујући", прича Звонимир Љутовац, праунук Раке Љутовца.

"Срећа је велика што је породица Звонимира Љутовца препознала вредност родне Ракине куће. Столарија је потпуно очувана као и други предмети", каже историчарка Јелена Вукчевић.

Туристичка организација и Народни Универзитет у Трстенику, покренули су пројекат који ће трајно обележити сећање на овог посебног и храброг човека. У његовој родној кући формираће се поставка која ће бити завршена 2015. године поводом 100 годишњице од херојског подвига српског артиљерца.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438-707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво