Читај ми!

Богошевац у срцу

Мештани и расељана лица из села Богошевац код Призрена, после много година окупили су се у Нишу. Била је то прилика и да се подсете на заједнички живот у Метохији.

Село Богошевац налази се у Средачкој жупи, 14 километара од Призрена, испод планине Брезовице. До 1999. године ту је живело стотинак Срба, данас тек неколико. Један од оних који су остали је Бранко Јанковић.

Бранко је стигао у Ниш да са својим пријатељима, на почетку прославе поломи погачу.

"Богошевац је чисто српско село", објашњава Јанковић. "Ту сад живе четири породице, укупно петоро људи. Међу њима сам ја главни и бринем се за мештане и покушавам да помогнем колико могу."

У сусрету пуном емоција Богошевчани су разговорали о својим проблемима, о формирању хуманитарног фонда за оне којима је најтеже. У целој Средачкој жупи сада је педесетак породица, са седамдесет углавном старијих особа.

"Чинимо све да се тамо врати један већи број људи. Покушаћемо поготово младе да убедимо да се врате и то уз помоћ државе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију. Тако бисмо ипак сачували тај крај", рекао је Драган Жорић.

Најстарији трагови сведоче да је село настало почетком 14. века, а историја целог тог краја везана је Цркву Светог Николе која је пресељена у заселак, а потиче из 1284. године. Црква је рестаурирана крајем 2012. године.

"На једном камену у Цркви Светог Николе уклесан је тај датум и иконе које постоје у цркви показују колико је она стара", каже Мирослав Радосављевић.

Уз традиционалне песме из овог краја, Богошевчани су се договорили да наставе сусрете и да се следеће године виде у Крагујевцу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи