Читај ми!

Олимп у равници веран младим песницима

У Врбасу је почео 45. фестивал поезије младих који траје до суботе. Фестивал који је надживео државу чије је име носио, ове године отворили су победници ранијих фестивала којима је посвећен један од десетак фестивалских програма.

Први од десетак програма Фестивала поезије младих посвећен је досадашњим победницима традиционалне, једне од најдуговечнијих песничких манифестација у Србији.

Право је чудо да нешто што је засновано на крхкој и тананој песничкој речи траје толико дуго, рекао је Бранислав Зубовић, секретар Факултета поезије младих: "Посебно ако се узме у обзир шта је све нестало за четрдесет пет година, па и држава у којој је фестивал настао, а чије је име донедавно носио."

Радомир Мићуновић, победник је првог Фестивала поезије младих. Тешко да прође иједан мај од 1969. године, а да овај песник не посети Врбас и присети се старих дана.

"Рекао сам за Врбас да је град на песниковој руци, а то је остао и данас. Ја сам га тако упамтио" рекао је Мићуновић. "То потврђује и наше данашње дружење."

Покровитељство културних збивања пре транзиције и приватизације било је подразумевано. Сада се свело на скромне издатке из локалне касе.

"Упркос кризи у којој се налази наша земља, па тако и наша општина, и свим недаћама које су се догодиле", рекла је Јелена Збућновић, чланица Општинског већа задужена за образовање и културу, "локална самоуправа подржава Ноћ музеја, културно-уметничке манифестације и фестивале као што је овај."

Управо по фестивалу поезије младих, Врбас је добио и назив Олимп у равници. Својевремено су, баш у овом периоду године, Врбас посећивали Десанка Максимовић, Васко Попа, Оскар Давичо, Брана Петровић, Мирослав Антић и многи други песници савремене српске књижевности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи