Читај ми!

Зрењанин, пијаћа вода само на рафовима

Вода за пиће из градског водовода у Зрењанину забрањена за употребу још пре девет година, а сада је забрањено коришћење воде и из еко-чесме у насељу Багљаш. За град са највећом потрошњом флаширане воде, једино решење је израдња фабрике воде, кажу стручњаци Завода за јавно здравље.

Санитарна инспекција забранила је коришћење воде за пиће, припрему хране и санитарно хигијенске потребе из еко-чесме у зрењанинском насељу Багљаш. Будући да је вода за пиће из водовода забрањена за употребу још од 2004. године, Зрењанинци су принуђени да купују флаширану воду.

Санитарна инспекција је такво решење донела на основу анализа Завода за јавно здравље у Зрењанину које су утврдиле микробиолошку неисправност, а грађани су обавештени да воду не користе све док јавно комунално предузеће "Водовод и канализација" не прибави доказ овлашћене здравствене установе да је вода исправна.

Секретарка Месне заједнице "Вељко Влаховић" Марија Јанковић, на чијој се територији налази еко-чесма, рекла је да су филтери замењени, али да се чекају резултати нових анализа.

"Резултате анализе, како су нам обећали, очекујемо сутра, и надамо се да ће тако и бити. Људи су огорчени, јер поред тешке економске ситуације морају да купују воду, мада има и оних који и даље долазе по воду на еко-чесму", рекла је Јанковићева за агенцију Бета.

Еко-чесма на Багљашу једина је јавна чесма тог типа у граду, а према речима Марије Јанковић, тамо даноноћно по бесплатну воду долазе хиљаде грађана, и то не само из насеља Багљаш, где живи више од 22.000 људи, већ и становници из других делова града, па и мештани околних села.

Технички директор "Водовода и канализације" Зоран Протић каже да то предузеће квалитет воде на "својим" еко-чесмама контролише једном недељно и указује да би једно од решења за снабдевање водом могли бити и бунари на којима се ручно пумпа вода, али само они означени "белим капицама", на којима је вода здравствено исправна.

Град са највећом потрошњом флаширане воде

Откако је због повећаног садржаја арсена вода из зрењанинског водовода забрањена за пиће, Зрењанин је постао град са највећом потрошњом флаширане воде, међутим, многи се Зрењанинци радије одлучују за воду из еко-чесми сматрајући да је она исправна, без арсена и што је многима најважније, бесплатна.

Стручњаци Завода за јавно здравље, међутим, сматрају да је вода из еко-чесми ризична, јер је повећан број бактерија откривен у 33 од 220 узорака током претходне две године. Такође, физичко-хемијска неисправност уставнољена је у 26 од 100 узорака.

Једино решење, указују, јесте израдња фабрике воде. Уговор о изградњи потписан је прошле године са немачком фирмом "Васертехник" из Есена, али се још траже гаранције за град Зрењанин које су неопходне, јер, како је уговором и предвиђено, то постројење се финансира средствима извођача у износу од 25,5 милона евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво