Читај ми!

Ко су све били познати Панчевци

Завод за заштиту споменика издао је књигу "Куће и људи" о познатим Панчевцима и кућама у којима су живели. Идеја аутора Николе Влајића јесте да она прерасте у туристички водич или део наставног програма историје, бар у панчевачким школама.

Панчевци могу да се похвале да су један део свог живота и радног века у њиховом граду провели и Милош Црњански, Јован Јовановић Змај или Мирослав Антић. Црњански је био професор у гимназији, Змај је радио као лекар и издавао је часопис "Жижа", а Мика Антић је био новинар у "Панчевцу". Осим бесмртног дела, остале су и куће у којима су живели.

Аутор књиге Никола Влајић каже да те куће данас не изгледају као онда, у време док су познати Панчевци у њима живели.

"Многе су реновиране, неке су срушене, па изграђене нове, и већина је сад у приватном власништву. Занимљиво је и то да на већини нема спомен обележја, како би људи знали ко је ту живео", каже Влајић.

Своје место у књизи о познатим Панчевцима заузели су и прота Васа Живковић, песник и поклоник културе, доктор Светислав Касапиновић, ватрени борац за права Срба у Аустро-угарској, сликари Стеван Милосављевић, Стојан Трумић и Зоран Петровић.

Сви знају за Илију Милосављевића Коларца, великог добротвора српског народа, али је мање познато да је он дуго живео у Панчеву, успешно се бавио трговином и у Београд се преселио тек после смрти вољене супруге.

Као завичајног писца и историчара, директора библиотеке и архива, треба поменути и Миховила Томандла, а међу женама истакле су се народни херој Олга Петров и Олга Смедеревац, која је имала салон у коме су се окупљали најзначајнији уметници пре Другог светског рата.

"Олга Смедеревац се чак три пута удавала, то мало ко зна. Ја сам желео да код сваког дам по неку анегдоту, да би било интересантније за читање. Те занимљивости сам комбиновао са сувопарним чињеницама", објашњава Влајић.

Не треба заборавити још једну женску особу, Љубицу Хаџипавловић, која је читав живот посветила добротворном раду. Била је носилац ордена Светог Саве, француске легије части и руског црвеног крста.

Будући да има бар 100 личности из Панчева које излазе из завичајних оквира, књига "Куће и људи - водич кроз културну историју града", чека други том, од истог или неког другог писца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво