Читај ми!

Директор без покрића

Влада Србије за вршиоца дужности директора Завода за трансфузију крви у Нишу почетком недеље именовала Весну Кнежевић. Проблем је што је по статуту ове установе, за функцију директора, али и вршиоца дужности потребно звање доктора наука, што докторка Кнежевић нема.

Управни одбор Завода за трансфузију крви у Нишу расписао је конкурс и за директора од три пијављена кандидата изабрао вишегодишњег директора Зорана Станојковића. Међутим, Влада Србије је за вршиоца дужности почетком недеље именовала Весну Кнежевић.

Проблем је што је по статуту ове установе, за функцију директора, али и вршиоца дужности потребно звање доктора наука, што докторка Кнежевић нема.

Бивши директор Зоран Станојковић објашњава да је свестан да Влада није морала да прихвати одлуку Управног одбора, али указује на кршење законске процедуре.

"Требало је да постави или неког од кандидата који се појавио на конкурсу и који је испуњавао услове да буде вршилац дужности, или да постави неку другу особу, доктора наука који према закону о здравственој заштити треба да буде постављен на функцију вршиоца дужности", објаснио је Станојковић.

Вршилац дужности директора Завода Весна Кнежевић каже да је звање доктора наука за ту функцију потребно тек од септембра прошле године када је промењен статут ове установе.

"Без обзира што се делатност Завода за трансфузију крви није мењала у том смислу образовања и едукације", рекла је Кнежевић.

Правна служба Завода наводи да је било чудно што Управни одбор ове републичке установе није промењен још од 2004. године, иако је нови Надзорни именован 2010.

"Овај који је сада под знацима навода постављен је изгубио легитимитет оног момента када је 2007. ступио на снагу Статут завода", каже правник у Заводу Драган Живадиновић.

Против одлуке Владе реаговале су опозиционе странке у Нишу, а кандидати са
конкурса случај су пријавили скупштинском одбору за здравство.

Председник Одбора за здравље Скупштине Србије Душан Милисављевић каже да никада у Нишу и југоисточној Србији није било проблема са снабдевеношћу крвљу.

"Управо зато ми није јасно зашто неко када има успешан менаџмент по сваку цену, само зарад неких политичких договора својих коалиционих партнер мења директора", рекао је Милисављевић.

Оно што је извесно, вршилац дужности дужности Весна Кнежевић најављује да ће, док не буде расписан нови конкурс, покренути промену одлуке по којој директор Завода мора да има звање доктора наука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво