Читај ми!

Чистач афлатоксина

Србија је богата рудом зеолита. Има га у околини Врања, Јошаничке бање, Сталаћа, а највеће налазиште ове групе минерала је у Бруском селу Игрош. До недавно је потражња за зеолитом у пољопривредним апотекама у Крушевцу била спорадична.

У подножју Копаоника процењене су резерве зеолита довољне за наредна два века. Ветеринарска станица у Крушевцу поделила је од почетка зиме до пре неколико дана само пет килограма овог антитоксина.

Препорука је Пољопривредне станице да се зеолит ставља у сточну храну због појаве
афлатоксина, међутим ових дана зеолит се тражи као никада тако да пољопривредна апотека у Ветеринарској станици у Крушевцу нема ни грам ове руде.

Мештани подкопаоничких села зидају куће и штале, јер ова руда упија штетене материје. Пре 14 година у Бруском селу Игрош почела је организована експлотација зеолита. Због мале потражње рудник је до недавно радио повремено.

Дневно на овом повшинском копу, који је власништво Геоинститута из Београда и Зео копа из Бруса, на коме је запослено пет радника могуће је прерадити месечно око 500 тона зеолита.

Скоро 70 одсто територије села Игрош лежи на зеолиту што је шест квадратних километара територије, а залиха ове руде, како кажу, има минимум за наредних 200 година.

С обзиром да већи део села лежи на зеолиту отуда је и вегетација бујнија, а приноси житарица, воћа и поврћа бољи него у другим местима у окружењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво