Читај ми!

Професионално или аматерско?

Поред Београда, Ниша и Крагујевца и Крушевац би ове године требало да добије Позориште за децу. Хоће ли оно бити професионално или аматерско, питање је око кога данима полемишу руководства Крушевачког позоришта и Културног центра града.

Идеја за ново Дечје позориште у Крушевцу, изазвалa je полемику међу културним посленицима града.

Пуна сала, осмеси и аплаузи. Тако је у крушевачком позоришту увек када се играју дечије представе. Прошлог месеца, током недељу дана трајања 5. Божићњег Фестивала позоришта за децу "Крушка", кроз Талијин храм у Крушевцу прошло је близу 6.000 малишана.

Због огромног интересовања намлађих, руководство крушевачког позоришта недавно је актуелизовало две деценије стару идеју о оснивању првог Позоришта за децу.

Бранислав Недић, управник Крушевачког позоришта каже да Крушевачко позориште има 16 глумаца и да је на новој представи ангажовано шесторо тако  да би остали несметано могли да се посвете раду на другом пројекту.

"Гарантујем да би смо минимум пет до шест премијерних представа за децу могли годишње да направимо. Уз постојеће то значи да би за годину дана имали 15 квалитетних, професионалних представа које би понудили најмлађој публици", каже Недић.

Културни центар града, који негује драмски аматеризам младих, подржао је у писаном саопштењу, предлог да нова установа буде у биоскопу "Европа", чији су они корисници, али не и идеју о професионалном позоришту за децу.

Сматрају да би адаптацијом најстаријег градског биоскопа требало створити мулти-функционални простор за потребе Уметничког студија говора и глуме и Позоришног студија "Бата Миладиновић", који делују при Културном центру, али и за потребе аматерских позоришта града, сеоских КУД-ова и фестивала ТИН Фест и ФЕШТ.

Озбиљнијих инвестиција у салу биоскопа "Европа" у којем је прва пројекција одржана 1938. године, није било више од четири деценије. Да би сала променила намену из биоскопске у позоришну то свакако треба да се догоди. Без обзира на то хоће ли се на њеној сцени играти професионалне или аматерске представе.

Коначну одлуку о статусу новог позоришта, скупштина града, у име оснивача, тек ће донети. Због уштеде је ипак, скоро извесно да ће се дотрајала биоскопска седишта, расвета и озвучење заменити постојећом опремом Крушевачког позоришта, које очекује нову.

"Сигурно да неће да се одустане да то буде професионални ансамбл, јер то је начин да дођемо до оних резултата какве хоћемо. Да сутрадан сутрадан ту створимо и нова радна места за велики број глумаца, режисера, драматурга који су сад на бироу, а деца су града Крушевца", каже градоначелник Крушевца Братислав Гашић.

"Ми тренутно имамо четрнаесторо младих глумаца из Крушевца и околине који завршавају или су тек завршили академију. Ми смо отворили ту причу. У најновијој представи, чија се премијера очекује почетком марта, ангажовано је седморо наших младих глумаца", каже Недић.

Многи од њих у свет глуме ушли су кроз драмски студио Културног центра, док ће праву професионалну шансу добити можда баш на сцени новог дечијег позоришта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво