Читај ми!

Такса на нерад

Неколико хотела и угоститељских објеката у ужем центру Лесковца после приватизације престали су да раде. Једини начин да њихове власнике локална власт натера да их користе и врате првобитној намени могла би да буде одлука о вишеструко увећаним локалним комуналним таксама.

Некада симболи Лесковца, неколико хотела и угоститељских објеката у ужем градском језгру, после приватизације престали су да раде. Изгледа да је једини начин да њихове власнике локална власт натера да их користе и врате првобитној намени могла да буде одлука о вишеструко увећаним локалним комуналним таксама. Сличне мере тамо где су већ заживеле дају добре ефекте.

Уместо отворено и добродошли, врата хотела "Дубочица" прекривена су умрлицама и обавештењима о догађањима у граду. И тако је већ скоро деценију. Симбол времена када је Лесковац био највећи центар текстилне индустрије на Балкану, споменик културе, данас је ругло града. Такав луксуз Лесковац више себи не може да дозволи.

Начелник Градске управе за урбанизам и стамбено комуналне послове Жикица Стојановић каже да је Градско веће једногласно је донело одлуку о промени цена за коришћење градско-грађевинског земљишта у строгом центру.

"Тиме би се вишеструко повећала цена за коришћење тог грађевинског земљишта за објекте који су напуштени и који не обављају делатност", каже Стојановић.

Овакву меру грађани подржавају јер су "Дубочица", хотел "Београд", ресторани у свету препознатљиве лесковачке кухиње, зграда Сајма за њих је много више од грађевина.

Са власницима тих објеката, кажу у градској кући, није било могуће успоставити било какав контакт, године иза нас потвђују да им очигледно до сада није била намера привођење намени. У овом тренутку вишеструко увећање таксе намеће се као једино решење.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић каже да се повећањем такси позивају они који су приватизовали фирме попут "Балкана" да се врате и приведу их намени, а да ће им град све потребне дозволе обезбедити у року од 100 дана.

Сличне мере већ су заживеле у Новој Вароши у којој су таксе за грађевинско земљиште увећане стотину пута, не би ли се власници приватизованих фабрика подстакли да упосле сада празне производне погоне.

Председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић очекује да крајем марта буде уплаћена прва рата, јер се таксе плаћају квартално.

"Уколико не буду испунили своју уплату Нова Варош ће применити све што је у њеној ингеренцији, па ако треба биће и принудне наплате", рекао је Пауновић.

Нова мера у Лесковцу ступа на снагу наредног месеца. Још се не зна колико ће се на овај начин слити новца у градску касу. Сигурно је да ће све бити усмерено на уређење ужег градског језгра.

Али суштина је да је ово још једна мера усмерена ка смањењу незапослености, као и одлука да чак 3.800 привредних субјеката у Лесковцу буде ослобођено фирмарине, како би им се олакшало пословање, чиме се град одрекао 25 милиона динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво