Читај ми!

Олд тајмер на шинама

На железничкој прузи Шабац-Рума једини воз који саобраћа је шинобус стар више од пет деценија. Пензију ће, како кажу, дочекати тек када стигне најављена нова руска композиција.

Када је половином прошлог века стигао из Немачке шинобус је био чудо технике и економично луксузно превозно средство. За железничку серију 812 на релацији Шабац-Рума регрутовани  су тада само најбољи.

"Била је част да будеш на њему и људи су се бирали", прича машиновођа Златко Кесеровић.

За Калимера или Ћиру, како га данас сви зову, време као да је стало. За пола века једино што је промењено је тапацирунг на седиштима и уместо канапа метални држач за пртљаг.

Путници кажу да им је користан и да још послужи понеком, као и да у њега треба уложити мало.

Поправке и сређивање скупље су од самог шинобуса. За свакодневних 400 километара пругом, резервни делови највећи су проблем.

"Често се на стругу прави и по наруџбини, тако да то потраје неколико дана, шинобус стоји и чека, а путници не иду", каже Дејана Савић, шеф железничке станице у Шапцу.

Између Шапца и Руме преко железничког моста на Сави дневно се превезе око 300 путника.  Кад нема Ћире нема ни замене на шест редовних линија.

Путници углавном ујутру провере, пре него што крену на станицу, да ли тог дана иде, јер им се, како кажу, много пута дешавало да се врате кући.

Уз олд тајмера на шинама Златко Кесеровић је скоро три деценије.

"Одрастали смо са њим, сазревали, пролазили кроз људске судбине и слушали друге судбине. Вежу ме лепе успомене за њега, ближи је контак са људима и једноставно то возило има некако своју душу", прича машиновођа Златко.

Мењали су се, кажу на железници, Ћирини милиони пређених километара, али не и стандардних 35 минута од Шапца до Руме. Свој круг одвозаће старина тек кад стигне нова композиција из Русије.

Препознатљив писак пензионера од пролећа чуће се само ако затреба колегијална замена на прузи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи