Читај ми!

Велико интересовање сточара за субвенције

Рок за подношење захтева за добијање субвенција у сточарству истиче данас. Уредбом Владе удвостручен је износ по грлу за тов јунади и свиња. У ваљевској Пољопривредној стручној и Саветодавној служби у последњих неколико дана за подстицајна средства пријављивало се и по стотину сточара дневно.

Александар Ненадовић из убског села Црвена Јабука мали је сточар, којем је новац за подстицај производње од велике користи.

"Може да се купи храна, пошто је храна скупа. Имам пет комада бикова, гајим и краву и јуницу", каже Александар Ненадовић из Црвене Јабуке.

Субвенције за тов јунади из протекле године уредбом Владе, донете у септембру, повећане су са 5.000 на 10.000 динара по грлу. С обзиром на то да је 31. јануар крајњи рок за подношење захтева у Пољопривредној стручној и Саветодавнокј служби у Ваљеву, у последњих неколико дана интересовање пољопривредника из читавог Колубарског округа је велико.

Милић Бушић из Ивановаца код Љига каже да је интересовање поготово ове године велико.

"И овако су нам ниске цене, што се каже, храна скупа. Ако нема неке субвенције, стварно не можемо да опстанемо, сељак не може да опстане", каже Рајко Данојлић из Ивановаца код Љига.

Сточари који су већ добили субвенције за тов јунади или свиња до 31. јануара практично могу да поднесу захтеве за исплату разлике.

Светлана Јеринић, саветодавац за ратарство Пољопривредне стручне и саветодавне службе Ваљево каже да је претходних седам дана и преко сто пољопривредних произвођача дневно долазило у Службу како би поднели захтев.

"Право на остваривање права коришћења средстава имају сва породична газдинства која су регистрована у Управи за трезор као комерцијална газдинства и која имају активан статус, значи да су на време обавили обнову регистрације", каже она.

Подстицајна средства за тов јунади удвостручена су би сточари товљенике предавали кланицама и да би се на тај начин смањио увоз меса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара