Читај ми!

Пливање за часни крст

Пливањем за часни крст у многим местима у Србији, традиционално је обележено Богојављање. Само у Београду пливало се на четири места.

Српска православна црква прославила је Богојављење, празник крштења Исуса Христа који је обележен пливањем за Часни крст у многим местима. У Београду се пливало на четири места.

У традиционалном Богојављенском пливању на Дунаву у Земуну, ватерполо тренер Жарко Николић први је стигао до часног крста.

За титулу носиоца богојављенског крста у Земуну надметало се 215 пливача из Србије, али из Грчке, Бугарске, Русије и Румуније, а победнику је часни крст уручио патријарх српски Иринеј.

Патријарх, који је спустио крст у воду, чиме је означен почетак трке, поручио је грађанима да данашњи дан треба да подсећа на велики историјски догађај - крштење Исуса у реци Јордан.

Победник трке у пливању за часни крст на Ади Циганлији је Велимир Вукојевић, радник ЈКП Ада Циганлија.

Трку је пратило неколио хиљада људи, а било је око 60 пливача, међу којима и припадници Војске, Жандармерије и чланови борилачког удружења Свибор, као и једна жена.

У пливању за часни крст, на крагујевачком Шумаричком језеру, међу 33 такмичара, победио је виши медицински терапеут из Крагујевца Борко Марић победник је јубиларног, десетог, надметања.

Марић (28) је титулу победника, од када учествује у пливању за крст часни, освојио два пута у Крагујевцу и једном, пре седам година, у Ћуприји.

"Први пут сам за крст пливао 2006. године и од тада сваке године био учесник надметања, изузев 2010. када ми је рука била у гипсу", рекао је Марић.

У Ужицу је победио 19. годишњи студент Ђорђе Плазинић, члан пливачког клуба "Ужице". Он је био први у до сада најмасовнијој трци у којој је учествовао 31 такмичар, од укупно око 40 пријављених.

"Сви смо победници, јер је посебан утисак пливати на Богојављење, а поготово освојити часни крст", рекао је Плазинић коме је ово било прво такмичење у хладној Ђетињи.

Победник данашње Богојављенске трке добио је златник, а сви такмичари икону као благослов за њихов храбри подухват.

До часног крста у Нишу, први је стигао студент биологије Петар Илић, коме је ово прво учешће.

Трка, у којој је учествовало 19 такмичара, одржана је на отвореном базену "Чаир" јер на Нишави, како је саопштено, није било услова да се такмичење ове године организује.

У Чачку је до часног крста прва стигла Марија Петковић, а на Градској плажи учествовао је 81 такмичар, пред више десетина хиљада Чачана.

"Хвала момцима који су се џентлменски понели и пустили ме да прва допливам до часног крста. Победа ми не значи много, већ прилика да се окупам у освећеној води, због вере у Бога и спаса свих нас", рекла је Марија Петковић.

Осамнаестогодишњи Страхиња Стокић, ученик трећег разреда Шумарске школе у Краљеву, први је препливао 33 метра на Ибру и ухватио богојављенски крст.

"Драго ми је због освајања крста, али данас су победници овог витешког такмичења сви који су ушли у воду да испливају 33 метра у част Исуса Христа, доказујући победу духа над телом", рекао је Страхиња који је добио прелазни златни крст.

За часни крст пливало се и у Крушевцу, Шапцу, Јагодини, Пироту, Власотинцу, Трстенику и Косовској Митровици.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво