Читај ми!

Еколошко и економично грејање

Основна школа "14. октобар" у Драгинцу код Лознице прва је школа у Србији која се греје на пелет, еколошко гориво чији је стопроцентни састав дрво. Пилот пројекат је покренула и са милион и по динара финансирала Локална самоуправа.

Прва школа у Србији, чији ће се ђаци грејати на пелет, је Основна школа "14. октобар" у Драгинцу код Лознице. Школу похађа 280 ученика, а претходних неколико грејних сезона школа је имала проблеме са грејањем због лоше изолације, столарије и старе и дотрајале инсталације.

Директор школе Велизар Кондић каже да је цевовод био у катастрофалном стању.

"Долазило је по тим каналима до труљења цеви, тако да смо, у току сваке године, имали бар две или три хаварије. Наравно увек је постојала опасност да дођемо до неког места које није могуће поправити или заварити где се то мора, тако да стрепели смо да не дође до прекида наставе", каже Кондић.

Уместо 150 тона угља и двадесет кубика дрва од ове јесени школа се греје на пелет. Највећа добит је смањење штетних гасова, већа брига за животну средину, отпад при сагоревању  сведен је на  минимум, а битан чинилац је и уштеда на трошковима грејања за око 20 одсто.

Милош Марковић из предузећа "БИОТЕРМ" у Лозници каже да је ово једина школа у Србији која се греје на биоразградиво гориво, које је апсолутно чисто, које је обновљиво и које нема никакав ниво загађености у односу на угљен-моноксид.

Партнерством приватног и јавног сектора замењено је око 1.500 метара цеви постављених пре 30 година, инсталирана два котла чија се потрошња базира на испоруци топлотне енергије по мегават сатима, а цена је усаглашена са градском одлуком.

Љубинко Ђокић, заменик градоначелника Лознице каже да уколико се систем, односно ово партнерство, покаже током грејне сезоне као добро, надају се да ће следеће године кренути и у другим школама.

Циљ пилот пројекта грејања на пелет је успостављање економичног и ефикасног еколошког модела, који би могао да се, поред школа на сеоском подручју, примени и у установама које немају могућност прикључења на лозничку Топлану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво