Читај ми!

Први писани помен Ужица

Из Дубровачког архива, у Ужице је стигао факсимил документа у коме се први пут помиње име града. Признаница за дуг из 1329. године потврђује трајност имена града и сведочи о везама Дубровника и Ужица још од 14. века.

Богати ужички архив, са списима на 3.000 дужних метара, однедавно је, захваљујући сарадњи са архивистима из Дубровника, у поседу оног најважнијег документа за датирање имена града.

У дубровачким књигама остало је записано да је извесна "Мила, жена Склавка из Ужица", како гласи превод са латинског, на коме је признаница писана, и то готицом којом се у то време служила дубровачка администрација, "дала аптаги уз милост за Радославу Бисерку, задржавајући право над кућом речене Бисерке све до следећег Ускрса."

Признаница је написана 1329. године, индикта дванаестог, 9. октобра.

У то време, у 14. веку Ужице је не велики, али стратешки важан град, на путевима ка приморју и са моћном тврђавом која припада властелинској породици Војновић.

Поменутом Склавку се наравно, више ни гроб не зна, али му је име и на једном муралу овдашње средње школе, а 9. октобар, дан када је његова Мила документовала позајмицу, Ужичани славе као Дан града.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво