Читај ми!

Црвени дијамант и у Србији

Гоџи - биљка чије плодове Кинези зову "црвени дијамант" или "срећне бобице" због њихове вредности за здравље, расте и у нишком насељу Ново Село, у дворишту Љубише Јовановића.

Љубиша Јовановић у свом дворишту у Нишу узгаја гоџи бобице, слатко воће пореклом с Хималаја. У бобицама одличним за здравље и траженим у Европи, препознао je могућност за добар бизнис и наручио семе из Кине, Немачке и Канаде.

"Успели смо најпре да селекцијом семена са три континента одаберемо оно право, високохибридно и то да засејемо", објашњава Јовановић. "Успели смо да изведемо биљку до одређене висине, да почне да цвета и рађа."

Све то је успео за само неколико месеци. За то време, произвео је и продао 25.000 садница, а планира и засаде на већој површини. У послу највише помажу синови - апсолвенти агрономије, мотивисани могућношћу да себи обезбеде добар посао, јер, на једном хектару, већ у првој години може да роди 1.000 килограма скупих плодова.

"То је 30.000 евра, а сва улагања у ту плантажу од једног хектара су око 20.000 евра, и они ће повратити уложено већ у првој години, а у другој и трећој биће то троструко и петоструко више", каже Никола Јовановић.

Све то даје основа за амбициозне планове да се у узгој бобица, којима се приписује дуговечност Кинеза, укључи што више воћара из читаве Србије, а Јовановићи су спремни да следеће године произведу милион садница.

"Планирамо да следеће године засадимо сто хектара", каже Немања Јовановић. "Позивам пољопривреднике широм Србије и надам се да ће банке одобравати кредите људима који желе да се баве овим послом и да постанемо лидер Балкана, а вероватно и Европе."

Плодови се беру од августа до октобра. Гоџи бобице једеу се свеже, сушене или прерађене у сок, а антиоксидантни и имунолошки параметри готово су двоструки већи него код ароније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи