Читај ми!

Бомбардовање ватре

Руски авиони гасе пожаре по Србији. После Чачка, дејство авиона "беријев" и "иљушин" преусмерено на Тару. Авиони у једном налету могу да баце укупно 54 тоне воде.

Два руска противпожарна авиона, од викенда, гасе пожаре код Чачка и на Тари. "Беријев" је шест пута "нападао" пожар код Горње Горевнице, после чега је преусмерен на Тару, где дејствује у пару са "иљушином 76".

Први је на аеродром "Константин Велики" у Нишу слетео "беријев 200" чија је носивост 12 тона воде.

Истог поподнева руски ваздухоплов укључио се у гашење великог пожара у околини Чачка. "Беријев" је имао шест налета изнад Горње Горевнице, после чега је локализован пожар у коме су повређене три особе, изгореле три куће и око 600 хектара шуме.

Међутим, јак ветар је у недељу распламсао ватру на Тари, па је руски авион преусмерен ка тој локацији. "Беријев је имао један налет над Заовинама када му је у помоћ притекао још један руски авион "иљушин 76", чија је носивост 42 тоне.

"Иљушин" је, такође, имао један налет изнад Таре.

Како је речено у Сектору за ванредне ситуације, из базе на аеродрому "Константин Велики" до најугроженијих подручја у Србији руским авионима потребно је од 20 до 25 минута лета. Исто толико времена потребно је авионима да се напуне водом и горивом.

Како је рекао за Интернет портал РТС-а помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић, пуњење се обавља искључиво на аеродрому, а користи се вода из хидранске мреже.

Стевановић је објаснио да се пре налета руских авиона врши извиђање терена хеликоптерима. Одређују се координате и прослеђују руским капетанима, који уз помоћ њих лоцирају где је потребно да се вода избаци.

Након тога, ватрогасци са земље настављају гашење пожара.

У Сектору за ванредне ситуације потенцирају да је сарадња свих служби веома важна и истичу да је посада руских авиона која сада гаси пожар прво искуство са Србијом имала 2007. године, када је, такође, помагала у гашењу пожара.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво