Читај ми!

Чишћење канала

Из војвођанских канала годишње се извади око 180.000 кубних метара муља и трске, али и разног другог отпада. Овај сушни период погодан за чишћење муља, због којег је смањена оптимална дубина канала.

Посматрано са насипа канал Дунав–Тиса–Дунав код Новог Бечеја не примећује се да у приобаљу има неких проблема. Све постаје јасније када се жели доћи до посаде брода багера "Дунав", јер од густог барског растиња чамац не може да се приближи обали.

Радници ЈВП "Воде Војводине" сушни период користе за чишћење муља, због којег је смањена оптимална дубина канала.

Руководилац пловног багера Војислав Грбић каже да из војвођанских канала годишње изваде око 180.000 кубних метара муља и трске, али и разног другог отпада.

"Проналазимо платформе за риболов, затим сајле, аутомобилске или тракторске гуме. То нам успорава рад, али успевамо све проблеме да превазиђемо. Са пловним багером "Дунав" радимо 12 година и он је један од три које имамо у 'Водама Војводине' за ове намене", каже Грбић.

Каналска мрежа хдросистема Дунав–Тиса–унав у Војводини дуга је око 700 километара.

Ови радови су, како кажу, компликовани, јер најпре треба монтирати трасу цеви, којима се муљ одводи на место за складиштење, а простора за то често нема поред насипа.

У Новом Бечеју посао на два километра измуљивања трајаће два месеца. За то време ће се из канала извадити око 30.000 кубика муља.

Стеван Илинчић, помоћник директора ЈВП "Воде Војводине" за хидросистем Дунав–Тиса–Дунав каже да ће се, након завршетка радова, омогућити већи протицајни профил канала, више воде за Банат, а биће, како каже, лепша обала.

"Овај део канала пуштен је у употребу 1975. године, а одржава се у складу са планом редовног одржавања и ово су највећи радови на чишћењу, који су предузети", објашњава Илинчић.

Војвођански канали и реке су често неискоришћени за пловидбу, управо због муља на њиховом дну. Тако је на каналу Бегеј од Зрењанина до румунске границе, пловидба већим бродовима немогућа, због муља, који је понегде дебљине и два метра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи