Читај ми!

Изложба грнчарије у Музеју "Понишавља"

Поред ћилима и качкаваља, Пирот је некада био познат и по аутентичној грнчарији богатој орнаментиком и функционалношћу. Музеј "Понишавља" је из своје богате збирке грнчарских предмета приредио изложбу пљоски - судова за ракију из 19. и с почетка 20. века.

Звук грнчарског точка све се ређе чује у Пироту. Многи предмети са изложбе у музеју "Понишавља" одавно се више не производе, јер се овим традиционалним занатом у Пироту бави само неколико грнчара.

Драган Манчић је један од ретких Пироћанаца који чува традицију некада веома цењених грнчара са ових простора.

"Занат сам научио од свог деде, бавим се овим већ око двадесет година. Надам се да ће неко да ме наследи. Није тешко бавити се грнчарством, мада занат човек учи док је жив, али мислим да је за овај посао ипак потребан таленат и нека уметничка црта", каже Драган.

Пирот је половином 19. века био центар грнчарског заната и имао је 40 радионица, а у периоду пре Првог светског рата, чак 125  грнчара. Данас је ово једна од неколико радионица у пиротском крају која производи грнчарске предмете на традиционалан начин.

Осим малобројних занатлија и Музеј "Понишавља" са својом богатом збирком  грнчарских предмета чува традицију старог Пирота. Најновијом изложбом, јавности је представљена колекција пљоски, чутура и буклиј, односно судова за ракију за  коју стручњаци кажу да је једна од највећих и најразноврснијих у Србији.

Сашка Велкова, кустос-етнолог Музеја "Понишавља" каже да је најстарији предмет на изложби зелена пљоска која је врло једноставног и простог изгледа.

"Пљоска је без икаквих украса и шара и без обода. Има само са три ножице и један грлић, који има профилацију, а која је служила да се привеже канап за њу да би могла лакше да се смести у џеп", каже Велкова.

Иако предмети од глине данас имају, углавном естестку, а не употребну вредност  као некада, постоји велико интересовање тржишта за пиротску  грнчарију. То, како кажу, даје наду да ће и овај занат, поред ћилимарства,  ипак опстати на овим  просторима.    

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи