Читај ми!

Хипербарична комора и у Врњачкој Бањи

Пацијенти којима је неопоходно да због болести користе хипербаричну комору, сада на терапију могу да долазе и у Врњачку Бању. Ово је, како кажу, велика уштеда за пацијенте из Источне, Западне и Централне Србије.

Осим у Београд, пацијенти којима је неопходно да користе хипербаричну комору, на терапију могу да долазе и у Врњачку Бању.

Више од осамдесет одсто пацијената из Краљева, Крушевца, Чачка, Ужица, Крагујевца, Косовске Митровице долази на дневну терапију, а они из удаљенијих градова за време терапије бораве у Врњачкој Бањи.

Ефекти су у зависности од степена обољења брзо видљиви. Посебно код пацијената који болују од дијабетеса, код којих су узнапредовале компликације и када им терапија у комори представља последњу наду да избегну ампутације.

Поједини пацијенти, посебно са југа Србије жале се да мало теже долазе до упута од надлежног Фонда у граду, али су изузетно задовољни условима и ефектима терапије. Уз то, признају да им је много једноставније и јефтиније да за време терапија, које понекад трају и до 30 дана, нажу смештај у бањи.

Током дана у хипербаричној комори имају од три до седам укључења која трају по 70 минута на одређеном притиску. Хипербарична комора је  за 14 особа. Новина је да деца са одређеним здравственим проблемима, а на предлог најчешће неуролога, имају потпуно бесплатне терапије. Индикација за долазак у хипербарицну комору је, кажу, доста.

"Оне које уважава наш Фонд здравственог осигурања су васкулопатије у најширем смислу, а од васкулопатија најчешће компликације су микро и макро васкуларне код дијабетичара, тровање гасовима, гасне гангрене, крас синдром, циститиси", каже докторка Лепосава Милићевић.

Она каже да одговара за све пацијенте који улазе у комору и стога, како каже, сматра својом обавезом да, у зависности од здравствених проблема пацијената, неке прегледа сваког дана, а друге опет по потреби.

Доктор Дејан Станојевић директор Специјалне болнице "Меркур", у којој се лече дијабетичари каже да је хипербарична комора употпунила све неопходне  третмане код комликација насталих дијабетисом.

"Најчешће компликације су ослабљена периферна циркулација на екстремитетима, очном дну и на бубрезима", каже он.

Доктор Станојевић додаје да се лично уверио да екстремно велике ране када је захваћено пола стопала, ампутирани прсти и нога долази до зарастања рана за десет до петнаест дана.

Сарадња специјалне болнице "Меркур" и Здравственог центра "Студеница", пацијентима Рашког округа, осим мањих трошкова организације, поједноставила је и одлазак на терапију. Пацијенти у току једног дана  добију терапију и онда настављају свакодневне обавезе што је за њих велика уштеда.

Директор ЗЦ "Студеница" у Краљеву доктор Звонко Веселиновић каже да је постојање  Хипербаричне коморе у Врњачкој Бањи велика предност за пацијенте Рашког округа и додао да повремено за хоспитализоване пацијенте организују превоз да добију третман и потом их  враћају на одељење уколико то њихово стање захтева.

Могућност да здравствени осигураници овог дела Србије, којима је потребно користе терапију у хиопербаричној комори у Врњачкој Бањи и не одлазе у Београд, велика је уштеда, кажу, и за Републички Фонд здравственог осигурања.                          

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи