Читај ми!

Чудесна игра светлости

Драгану Дробњаку, вајару чији споменици красе многе српске градове, светску славу донеле су стаклене форме које је излагао широм света, као један од ретких уметника који се определио за тај вид уметничког изражавања.

Стакло је његов живот. Раскошне форме настале из житке масе, обликоване на температури од 1.200 степени, пронеле су име Драгана Дробњака широм света.

Раскошна игра светлости и боја, настала из песка као основне сировине, била је пресудна за уметника да свој стваралачки живот посвети стаклу.

Први дизајнер који је на Академији примењених уметности у Београду дипломирао на скулптури у стаклу, Дробњак је обележио 45 година рада.

Реч је о вајару огромног ентузијазма, рекао је том приликом др Сретен Петровић, професор на београдској Академији примењених уметности:

"Дробњак је талентован уметник који у стаклу успева да учини нешто што је монументално, да потчини стакло себи а да, опет, ужива у лепоти тих форми."

Да је Драган Дробњак оригиналан, самосвојан уметник сматра историчарка уметности Радмила Костић, кустоскиња Галерије уметности у Нишу:

"Попут алхемичара, експериментисао је и, наравно, уз креативност коју поседује, заиста је створио посебан пут у нашој ликовној уметности."

Љубав према стаклу настала је истог тренутка када и додир са њим. Чудесна игра светлости и боја, увек нова и непоновљива, била је инспирација за дела која су му донела светска признања.

"Скулптура коју радим у стаклу, поред основне форме, има и своју унутрашњу игру, захваљујући прозрачности. То је игра светлости и сенке коју покушавам да сконцентришем у форми која би требало да буде скулптура."

Живот у породици уметника, добра је основа за будуће уметнике. Чудесне стаклене форме Драгана Дробњака биле су инспирација његовој ћерки, модној дизајнерки, да ствара своја дела.

Скулптуре уз које је одрасла, биле су подстицај да тај сензибилитет покуша да пренесе на моду, рекла Марија Дробњак: "За колекцију ташни која је била инспирисана његовим скулптурама добила сам Велику награду Мајског салона која ми је посебно драга."

Ретроспективну изложбу стваралаштва Драгана Дробњака у Галерији Србија у Нишу посетиоци ће моћи да виде до средине августа, када се поставка сели у његов родни град - Прокупље.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво