Читај ми!

Дани међаша

Код етно-комплекса Мачков Камен, на тромеђи Љубовије, Малог Зворника и Крупња, одржанми "Дани међаша" - манифестације чији је циљ да зближи све оне које дели та међа, очување традиције и обичаја.

На тромеђи општина Љубовија, Мали Зворник и Крупањ, код етно-комплекса Мачков Камен, од 1925. године одржавао се велики народни збор зa неколико хиљада учесника.

Баш као некада, ручним косама  у брзини, ширини откоса и квалитету кошења надметала су се седамнаесторица косаца.

Најмлађи међу њима, браћа Славиша и Синиша Илић, иако су тек ове године научили да косе, откосе траве слажу вешто. Кажу да су од оца научили шта је у том послу најважније: добра коса, откована и оштра.

Најуспешнији међу косцима, представник косаца са Рајца, Иван Обрадовић из Попадића каже да су најбитнији техника и кондиција:

"Кошевина се сматра једним од тежих послова. Међутим има ту још нешто: треба знати косити, треба имати добру косу, коју треба добро отковати и припремити."

Нетакнута природа на 810 метара надморске висине и Дани међаша окупили су различите генерације из крупањског краја и других делова Србије.

Идеја покретача манифестације је очувања традиције и обичаја.

"Међа је увек оно што нас је делило",  каже Живорад Матић, идејни творац манифестације. "Ми желимо да то демантујемо, односно да зближимо све оне које дели међа и да те међе практично више не постоје."

Турстички потенцијал и људи отвореног срца само су део онога што Крупањ и Рађевина имајуда понуде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво