Споменик Драгиши Цветковићу

Драгиши Цветковићу, председнику југословенске владе уочи Другог светског рата, откривено спомен обележје у селу Дадинцу код Власотинца. Иницијативу за подизање споменика покренула браћа Славко и Жарко Крстић.

У власотиначком селу Дадинце откривено је спомен обележје некадашњем председнику Владе Југославије Драгиши Цветковићу (1893-1969), који је пореклом из тог села.

Спомен обележје подигли су лесковачки гинеколог Славко Крстић и његов брат, грађевински инжењер, Жарко Крстић поред школе у Дадинцу, чију је изградњу помогао Цветковић.

Крстић каже да је подижући споменик испунио свој сан, да на овим просторима више не лебде поделе и да буде исправљена једна велика историјска неправда.

"Драгиша Цветковић је направио трамвај од Ниша до Нишке бање али је имао идеју да направи трамвајску линију од Лесковца до Црне Траве долином реке Власине", каже Славко Крстић.

Откривању спомен обележја некадашњем новинару, градоначелнику Ниша, министру у три министарства Владе Краљевине Југославије и председнику те владе у бурним историјским временима, присуствовао је велики број званица, али и Цветковића унука Милица Ранковић и праунук Иван Билишков из Београда.

Милица каже да је откривање спомен-обележја велика ствар за њихову породицу али и за државу.

"Веома сам узбуђена и волела бих да су ово дочекали и остали чланови наше фамилије. Моја мајка Зора је жива, али није могла да дође због година и болести. Нисам очекивала да се овако нешто деси у постојбини мога деде", рекла је Ранковићева.

Драгиша Цветковић је рођен у Нишу, али је као дечак долазио у Дадинце, родно село свога оца Јована. Потомци његових другова причају да је волео да се купа у оближњој реци, и да је, када је постао важна личност, помагао сељане.

"Мом деди је омогућио да служи војску у Нишу, да буде ближи породици", рекао је Драган Поповић, председник Месне заједнице тог планинског села у коме има око 200 житеља.

Један од тројице идејних твораца спомен обележја Жарко Крстић испричао је да је Драгиша и као човек на положају долазио у Дадинце и да га сељани памте као добротвора.

"Дадинце је још пре Другог светског рата имало струју јер је Дагиша донирао турбину која је црпила воду из реке, па су сви сељани имали сијалицу. Најсиромашнијима је налазио послове широм Југославије",  испричао је Крстић.

Ко је Драгиша Цветковић

Драгиша Цветковић био је председник Владе Краљевине Југославије од 1939. до 1941. године. на чело владе Краљевине Југославије дошао је после Милана Стојадиновића.

За време владе Цветковића и Влатка Мачека потписан је споразум којим је између осталог створена бановина Хрватска.

Историја га памти и као председника Владе који је потписао протокол о Тројном пакту између сила осовине - Немачке, Италије и Јапана. Особе које су му данас подигле споменик, међутим, кажу да је он био херој јер је тим чином жело да избегне страдање свог народа у скоро поробљеној Европи.

Два дана касније, 27. марта, група официра је извела војни удар, збацила Владу и намесништво, ухапсила Драгишу Цветковића и остале министре, а краља Петра II прогласила за пунолетног и предала му власт. Цветковић је убрзо пуштен из затвора.

По уласку Немаца у Београд од Цветковића је тражено да сарађује са окупатором, али је он то одбио и повукао се у Нишку Бању. У априлу 1941. избегао је да потпише капитулацију Југославије, као и понуду да буде председник владе Србије.

Окупацине власти хапсиле су га у два наврата и одводиле у логор на Бањици. У септембру 1944. године побегао је у Бугарску, а затим у Турску. Из Истанбула прешао је у Рим, па у Париз, где је и умро. Сахрањен је на српском делу париског гробља Тијеа.

После Другог светског рата, по одлуци државне комисије, Драгиша Цветковић је проглашен за народног непријатеља и ратног злочинца и имовина му је конфискована. Окружни суд у Нишу рехабилитовао га је 2009. године.

Спомен обележје у Дадинцу је једино обележје бившем председнику Владе Југославије Цветковићу на просторима Србије и бивше Југославије. По његовим имену названа је и једна улица у Нишу.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. дец 2012, 13:59) - nina [нерегистровани]

odgovor na komentar moj deda je doveo struju

Učitelj je bio samo učitelj u selu a gospodin Cvetković je sedeo preko puta Hitlera i potpisivao spas za srbe da ne bude groba i roba

(недеља, 01. јул 2012, 07:51) - anonymous [нерегистровани]

dragiša

Priznao je autonomnu Banovinu Hrvatsku i na tome mu hvala. Od današnje Vojvodine Banovini je pripadalo : cijeli kotar Šid, Beočin i Petrovaradin.

(недеља, 01. јул 2012, 05:28) - anonymous [нерегистровани]

Trojni pakt!

Rumuni su potpisali trojni pakt, pa ih niko nije dirao niti oni bilo koga. Odbili su nemački zahtev da pripoje naš Banat. Nisu pravili reublike i pokrajine, pa su sačuvalh državu od raspada.

(недеља, 01. јул 2012, 04:04) - Jelena Tasic [нерегистровани]

Moj deda je doveo struju u Dadince

Ne zelim da polemisem o"zaslugama"g. Cvetkovica jer smatram da svako u Srbiji ima izgradjen stav o njemu, Smatram da je sramotno pripisivati mu tudje uspehe i zasluge ,jer on NIJe doveo sruju u selo Dadince vec moj deda,ucitelj Dragomir Tasic, i to se dogodilo 6. juna 1945. godine i o tome su pisale novine i 60.tih i 70.tih,Moj deda je bio uvazeni ucitelj koji je od 1921. do 1957.radio u Dadincu i odskolovao generacije izvrsnih intelektualaca po cemu je Dadince mnogo poznatije nego kao rodno mesto oca D. Cvetkovica.Bio je ucitelj i dr. Slavku Krsticu te me cudi odakle njegovom bratu ovaj netacan i lazan podatak. Zelja da se ne zaboravi i ovekoveci bivsi premijer netreba da znaci da ga treba kititi tudjim perjem.Imati struju jos te davne i ratne 1945. samopregorom ucitelja i mestana je podvig zlata vredan.Slavite Cvekovica i raspravljajte o NJEGOVIM i SAMO NJEGOVIM ZASLUGAMA.Ideopoklonstvo i klanjanje politicarima nikome nije donelo dobro.

(недеља, 01. јул 2012, 03:28) - anonymous [нерегистровани]

Na zalost

Na zalost uvuceni smo u rat demonstracijama koje su oganizovane i kojim je rukovodjeno iz Londona. Vlada Cvetkovic-Macek je uspela u svemu, osim sto nisu prevideli podle engleske planove. Poseratna propaganda uspesno sakriva sve britanske zlocine (zversko bombardovanje Nemacke, bezrazlozno bombardovanje Jugoslavije, progoni i steljanja u Grckoj)...Istoriju pisu pobednici nazalost.

(недеља, 01. јул 2012, 02:21) - Рокосовски [нерегистровани]

Анегдота

везана за Драгишу Цветковића:"Дође он негде у Јужну Србију, одакле је и потицао и одржи говор на неком митингу." На крају каже народу да ко год има неко питање, нека напише на папиру и њему преда, а он пошто нема времена, тек ће касније да их погледа и свакоме одговори. Народ напише своја питања и дају му све листиће, а он их стави у шешир-цилиндар, који је можда баш и на овој слици. Када је полазио возом за Београд, народ га поздравља, а он скине шешир и поздравља народ, а листићи испадају из шешира...

(недеља, 01. јул 2012, 02:13) - anonymous [нерегистровани]

ludilo

Dobro je da se desio puc, inace opet bi ginuli ali na ruskom fronu u prvim borbenim redovima.Vidite dali su nemci bili u najtezim bitkama u Rusiji ili to su bili poljaci, ukrainci,hrvati, bugari,litvanci....

(недеља, 01. јул 2012, 00:04) - MiLoRaD [нерегистровани]

"Narod pametniji"

Da je bilo više ovakvih Srpskih političara, Naravno da bi danas bilo više Srba a i verujte i Srbija bi bila razvijenija i bogatija.

(субота, 30. јун 2012, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

Antifasisticka zemlja

Zar zemlja koja je iznedrila dva antifasisticka pokreta, rehabilituje i podize spomenik coveku koji je sa fasistima potpisivao ugovor. E, zemljo medju, znate kako ide dalje.

(субота, 30. јун 2012, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

mile

Čitajte više. Pre potpisivanja Kraljevska vojska Jugoslavije imala je municije za šest (6) dana ratovanja. Vojna tehnika zastarela. Pa samo ludak nebi potpisao onakav ugovor. Više čitanja knjiga i dokumenata.