Читај ми!

Годишњица страдања словачких војника

У Крагујевацу је обележена 94. годишњица страдања словачких и чешких војника које је аустроугарска војска стрељала 1918. године. Крагујевчани су им, по завршетку Првог светског рата, подигли споменик, као симбол заједништва у борби против Аустро-Угарске.

У последњој години Првог светског рата, 44  припадника аустроугарског тренчинског пешадијског пука, у ком је било највише Словака, али и неколико Чеха, одбило је да прихвати наређења својих старешина, после чега им је суђено пред преким судом. Стрељани су 21. јуна 1918. године.

"Овај споменик представља симболични мост између Крагујевца, Републике Словачке и словачког народа", рекао је Њ. е. Јан Варшо, амбасадор Републике Словачке у Србији. "Наравно да смо веома захвални Крагујевчанима и свим у Србији, јер чувају успомену на оно што се на овом месту догодило на крају Првог светског рата."

На иницијативу Николе Стевановића  тадашњег начелника Службе војне музике и изасланика одбране Чехословачке Републике у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца потпуковника Милихера, меморијани  комплекс свечано је откривен 28. септембра 1924. године.

"Споменике никада не треба рушити нити склањати. И овај споменик је нека врста опомене. Одавде увек шаљемо поруку свима да се овакве трагедије никада више не понове",  казао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Венце на споменик страдалим Словацима и Чесима, положили су представници Војске Србије, Министарства рада и социјалне политике, Амбасаде Републике Словачке и градске организације СУНБОР-а.

На иницијативу крагујевачких Соколара, наредне године када се обележава 95 година од страдања словачких војника, са радом би требало да почне и прво Друштво словачко-српског пријатељства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се