Читај ми!

Сеоски туризам се исплати

Искуства из околине Књажевца у бављењу сеоским туризмом показала исплативост тог посла, али и неопходност њиховог повезивања ради бољег представљања понуде гостима и озбиљнијег наступа на тржишту.

Када је пре седам година Миломир Петровић напустио фотографски занат и вратио се на село да би се бавио пољопривредом и туризмом, многи су скептично гледали на напуштање радње и разрађеног посла и одлазак из Књажевца.

Данас, у домаћинство Миломира Петровића у Влашком Пољу, на обронцима Слемена, долазе гости из свих крајева Србије.

Суштина тог посла јесте да се пољопривредна производња финализује у туристичкој понуди, каже Петровић.

"Те две ствари треба спојити да би сеоско газдинство могло да живи, да се изграђује и шири", каже Миломир.

Подстицајна средстава Министарства пољопривреде из СТАР пројекта Петровић је искористио за набавку аутохтоних раса домаћих животиња и за проширење смештајних капацитета. У послу му помажу супруга, старија ћерка и родитељи.

Слободан Петровић каже да сину радо помаже, колико може.

"На фарми има увек посла, највише радим са животињама које чувамо, помажем у припремању хране, изводим овце на пашу док се син, снаја и унука посвећују гостима који код нас бораве", каже Слободан Петровић.

Заједно под кровом Србије

Домаћинство Петровића један је од партнера Удружења за неговање традиције "Извор" у Књажевцу.

Пројектом под називом "Под кровом Србије", Удружење "Извор" покушава да повезивањем домаћинстава, јавних предузећа и приватних предузетника створи јединствени туристички пакет књажевачког краја и покаже да сеоски туризам може да допринесе бржем развоју најнеразвијенијих подручја.

Љиљана Михајловић, председница Удружења, истиче да у пројекту учествују два домаћинства, јавна предузећа, приватни предузетници и удружења који учествују у туристичкој делатности.

"Пројекат је практичан приказ како треба повезати поједине актере да би се добио озбиљан туристички пакет, односно комплексна туристичка понуда карактеристична за крај који представља и заснована на његовим традиционалним вредностима", објашњава председница Удружења "Извор".

Петровићи верују у исплативост сеоског туризма и раде на коначном уобличавању своје понуде гостима. Учешћем у пројекту Удружења за неговање традиције "Извор" добили су могућност да поставе интернет презентацију свог домаћинства, а средствима из Развојног програма Уједињених нација финансирано је уређење игралишта за децу на њиховом поседу.

На питање да ли ће још неко од Влашкопољаца кренути његовим стопама, Миломир одговара да већина још чека да види како ће он проћи, али и да у селу нема младих људи спремних да своју будућност вежу за обронке Слемена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво