Читај ми!

Подвиг борских рудара

Поред редовног посла, рудари из Бора ископали су за шест месеци стрми тунел хидрауличним и ручним чекићима и тако створили пут до нових налазишта бакарне руде у том басену. Обезбеђен је континуитет експлоатације у јами за наредних 50 година.

Рудари Борске јаме ископали су ходник дугачак 800 метара, којим су спојили 15. и 17. хоризонт. Екипе Борске јаме су стрми тунел ископале за шест месеци хидрауличним и ручним чекићима.

Главни пословођа погона "Јама" Љубиша Миљковић каже да је то начин да се стигне до највећег налазишта бакра и да је то будућност борског рудника.

Генерални директор РТБ "Бор" Благоје Спасковски каже да су то све сами урадили и да је тиме обезбеђена руда за наредних 50 година.

До окна Т Борске јаме дугачак је и тежак пут. Лифтом се спуштају на 700 етара дубине, а онда тек почиње права авантура. Камионима под земљом путује се више од два километра. Тако на своје радно место свакодневно стижу рудари.

"Доза страха увек постоји јер се спуштамо на 700 метара испод земље, али то је већ постала рутина", каже рудар Мирко Петровић.

Борска јама изгледа фасцинантно и подсећа на огромну пећину са полукружним стропом. Таваница је начичкана сајлама и као да лебди у ваздуху.

Стручњаци са Рударског факултета и статичари ово окно су пројектовали као да граде тунел. Огромне челичне сајле држе стропове и бокове окна, па је због тога ово јединствени рудник у Европи.

Строп висок је преко 30 метара, а површина од 1.400 квадрата је без и једног јединог подупирача.

У РТБ-у је запослено 4.800 радника у Бору и Мајданпеку и њихове зараде су далеко изнад просека Републике. У наредне две године, како се очекује, производња бакра биће удвостручена. Сваког месеца у Бору се ископа око 600 тона руде.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво