Читај ми!

Плодније њиве у Мачви

У мачванском крају почело је чишћење канала који ће, осим за одвођење вишка воде и заштиту од поплава, од сада служити и за наводњавање пољопривредних површина. У прилагођавање каналске мреже Министарство пољопривреде уложиће 200 милиона динара.

Поред редовног одржавања каналске мреже која штити насеља од поплава, ове године је почело и чишћење канала за наводњавање. Пољопривредници кажу да су претходних година имали највише проблема с људским наравима јер има и оних којима канали служе за одлагање смећа.

"Свакаквог отпада можемо наћи по нашим каналима, тако да нам лети, када су кишне године, то ствара проблем, јер канали не могу да одвуку вишак воде, а у сушним годинама која нам је свака друга, трећа, проблем је наводњавање, јер нам односи приносе", каже Милан Ивановић, пољопривредник из Табановића.

На подручју четири општине Мачванског округа дужина каналске мреже је око 1.500 километара. Претходних деценија одржавана је по редовном програму и приоритетима. Од планираних педесет километара за ову годину, до сада је очишћена четвртина.

Да би се обезбедила довољна количина воде за наводњавање околних њива, почели су и радови на Доњомачванском каналу, Каловици и Прекој Бари чија је дужина око двадесет километара.

Директор Водопривредног предузећа "Сава" Драган Топаловић каже да је чишћење велики корак за Мачву и овај део Србије:

"Каналска мрежа која је служила за одводњавање вишка воде са овог подручја, радовима које сада изводимо, прилагођавамо за наводњавање пољопривредних површина. Ове године је предвиђено да на овом подручју, где газдује ВП "Сава", Министарство пољопривреде уложи око 200 милиона динара за потребе наводњавања."

Да би приноси мање зависили од временских услова, планирано је да се вода из реке Саве, помоћу црпних станица, пребацује у канале. Тиме пољопривредни произвођачи добијају могућност да наводњавају своје парцеле, каже директор Дирекције за пољопривреду у Шапцу Предраг Срдановић:

"Данак суше, који је овде плаћан сваких пет година, тиме ће коначно бити завршен и сваке године могли бисмо да остварујемо много веће приносе, можда и преко 15 тона по хектару, јер је ово изузетно плодно земљиште."

Вредност тренутних радова је 43 милиона динара. Следеће године, реализација овог пројекта требало би да буде настављена и на другим деловима каналске мреже, како би се испунио план да у наредних пет година системи за наводњавање покрију 11.000 хектара ораница у Мачви.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво