Читај ми!

Светлост и тама симбола

На изложби Раше Тодосијевића у крагујевачкој Галерији Рима представљене су неке од инсталација за које је павиљон Србије на 54. бијеналу савремене уметности у Венецији добио награду, али и друга дела која је уметник створио у протеклих четрдесет година.

Драгољуб Раша Тодосијевића, концептуални и перформанс уметник који је представљао Србију на прошлогодишњем Бијеналу савремене уметности у Венецији, део радова насталих у протекле четири деценије изложио је у крагујевачкој Галерији Рима.

Аутентичан уметник, пред Крагујевчане излази са делом своје, како је назива, емоционалне биографије.

Објекти, фотографије, инсталације, акварели, део су великог дневника Раше Тодосијевића.

"То је дневник мојих малих радова које волим и стварам од седамдесетих година прошлог века. Све сам их сачувао и повремено их излажем", каже уметник.

"Када наступате на великим светским изложбама, потребно је нешто друго... Велики радови који доминирају и који ће упасти у око и заинтригирати и публику и жири."

Раша Тодосијевић каже да је, где год је ишао и којим год уметничким морима пловио, увек представљао самога себе.

Уметност му је, каже, донела осећање слободе, па не излаже по сваку цену. Ствара и чува своје радове, сведоке промена израза у ликовној уметности под теретом свакојаких криза.

Изложба у крагујевачкој Галерији Рима, прво је представљање Раше Тодосијевића домаћој публици после прошлогодишњег Бијенала у Венецији, на којем је Србију представљао његов пројекат "Светлост и тама симбола".

Тодосијевићев пројекат који је добио награду Бијенала, чине три међусобно повезана сегмента: "Дневник" - 120 мањих радова у различитим материјалима и димензијама, "Инсталације" из постојећих уметничких збирки, и серија инсталација "Бог воли Србе" - најпознатија серија уметникових радова који представљају расправу о променљивости значења и интерпретације симбола у зависности од историјских прилика и идеолошких матрица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво