Читај ми!

"Тиса 2012" на Сави

Припадници српске, румунске и мађарске војске, у заједничкој вежби на Сави код Шапца, показали су одличну техничку и организациону оспособљеност за деловање у случају поплава и спасавање становништа и материјалних добара.

Под мултинационалном командом, четврти пут на заједничкој вежби, нашли су се војници Србије, Румуније и Мађарске. Циљ вежбе, у којој су учествовали и припадници одељења за ванредне ситуације Новог Сада и Шапца, јесте обука за помоћ цивилном становништу и спасавање материјалних добара у поплавама.

На Сави речни миноловаци, амфибијски транспортери, десантни и патролни чамаци, скеле за евакуацију, рониоци и припадници три речне флотиле.

"Мислим да смо данас вама и свим посматрачима показали спремност и оспособљеност за извршавање задатака треће емисије Војске Србије", каже бригадни генерал Војин Јондић, заменик команданта Копнене војске Војске Србије.

У заједничкој вежби ангажовани су и припадници ваздухопловства и противаздухопловне одбране и цивилног сектора. Организовано деловање најважније је у ванредним ситуацијама, сагласни су у војскама трију земаља, оцењујући и вежбу и сарадњу као изузетно успешну.

"Током увежбавања и данашњег приказа показано је да се циљ, спасавање живота и материјалних средстава може испунити. Желим да честитам свим учесницима у вежби", каже генерал-мајор доктор Мирчеа Саву, заменик команданта Копнених снага Румуније.

Бригадни генерал Хусар Јанош, заменик команданта Копнене војске Мађарске додао је да је приликом катастрофе веома битно да се укључе сви, јер се, како каже, спасавање не може извести појединачно него удруживањем снага.

Србија је други пут домаћин традиционалне војне вежбе, која је добила назив "Тиса", по реци која спаја три државе и на којој је пре четири године одржано прво окупљање припадника понтоњеријских јединица. Наредне године домаћин је Мађарска.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи