Читај ми!

Младо село Шљивова

Иако до Шљивове нема доброг пута ни асфалта, ово село у околини Крупња није, попут многих у Србији, опустело. Млади људи га не напуштају, а многи који су отишли у потрази за послом сада се враћају у родни крај.

Шљивовчани остају у селу до ког се стиже макадамом десет километара узбрдо од Крупња. Бетон није ништа бољи од прашине, кажу, а рад у граду или чекање на посао нису прихватљивији од воћњака и пашњака.

"Живим на десет минута од Крупња, а неко каже живим десет минута од центра превозом у Београду", каже Златомир Тимотић из Шљивове. "Предност је што сам у природи, у свом селу где је тише, мирније и лепше."

Учитељица Драгица Ђокић каже да ће од септембра у школске клупе сести пет нових ученика.

"Само да нам држава мало помогне, много тога бисмо могли да урадимо", истиче Слободан Срећковић који каже да може да се живи на селу, али ако се ради. "Имамо струју и телефон."

У Шљивови, на висини од 700 до 900 метара нема необрађене земље, јер се сваки квадратни метар може употребити корисно, обрадити и на њему нешто засадити.

Слободан Аћимовић наглашава да пољопривреда као посао није нимало лака, јер има доста посла и улагања, а Љубиша Аћимовић додаје да би се добро живело од малина, шљива, купина и кромпира, чиме се они искључиво и баве, када би им платили њихов производ.

У 150 домаћинстава често заједно живи више генерација. Упркос тешким условима у овом планинском крају, млади остају на породичном газдинству и заснивају своје породице. Имају школу и продавницу, а надају се, како кажу, и асфалтираном путу и изградњи мини хладњаче, што би им донело сигурнију будућност.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво