Читај ми!

Наша посебна кућа

Не чекајући на институције, група родитеља из Кикинде, већ годину дана води Дневни боравак за особе са сметњама у развоју, с циљем да помогне деци. Простор, опрему и основна финансијска средства даје им локална самоуправа.

Родитељи деце са сметњама у развоју основали су у Кикинди, пре годину дана, Дневни боравак за децу са сметњама у развоју и особе с инвалидитетом "Наша кућа". Осим основне неге, и једни и други добијају могућност да се друже, уче и раде.

Светлана Калинов воли да ради у ликовним радионицама и да се дружи. У Дневном боравку стекла је најбољег друга и другарице. За разлику од ње, њен друг Зока радо послује у стакленику.

"Када коров израсте, постаје густо и онда биљка не може да израсте како треба", објашњава Зоран Савичић.

У пластенику узгајају парадајз, паприку, тиквице, бундеву. Један од родитеља, Стеван Јаконић, каже да имају у плану да нешто продају, али и да корисници из Дома једу оно што посаде.

О Дневном боравку заједнички брину родитељи и старатељи корисника. Поред њих професионално су ангажовани и стручни радници и сарадници: социјални радник, психолог и тераупети. Део њих помаже волонтерски.

"Када човек осети да може да користи и допринесе развоју нечега, онда је материјална корист небитна", кажесоцијални радник Мирко Јанкелић.

Људи из "Наше куће" намеравају да набаве још један пластеник и отворе дућан у којем би младићи и девојке продавали своје украсне предмете, воће, поврће, расад цвећа и лековито биље које сами однегују. Тако ће, како кажу, не само развијати одређене вештине него ће и равноправно учествовати у животу друштвене заједнице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво