Читај ми!

Шницла све тања

Док чекају на одлуку владе о ПДВ-у, продавци дижу цене: већ је поскупела храна, пиће, кућна хемија, козметика… Цену меса, која је у протеклих месец дана повећана за четвртину, произвођачи правдају поскупљењем соје на светском тржишту.

Након две и по деценије рада у кланичној индустрији, Дане Ђурић из Зрењанина је пре четири године отворио сопствену месару. Он је власник, али и једини запослени, јер после издатака за кирију и рачуне, новца нема за додатну радну снагу.

Прилив средстава је смањен, јер месо се све ређе купује, а ново поскупљење ствара додатне проблеме и продавцима и купцима. Свињско месо је са 400 динара, пре десетак дана поскупело за сто до сто тридесет пет динара по килограму.

"Немамо назнака да ли ће се ситуација на тржишту стабилизовати, а могућа су и нова поскупљења наредних дана", каже Ђурић. "Промет је опак за 70 одсто."

У зависности од класе, килограм свињског меса је од 400 до 550 динара, јунетина је поскупела са 650 на 700 динара, а очекује се да ускоро поскупи и пилеће месо, које је тренутно и најјефтиније - 220 динара за килограм.

Анкета показује да потрошачи млеко, млечне производе и јаја, који су у појединим продавницама већ поскупели мање купују него до сада.

Узгајивачи свиња кажу да је тренутно килограм живе ваге 180, а ускоро ће се плаћати и двеста динара, јер је сточни фонд у Србији осиромашен и има све мање товљеника.

Драгомир Давидов из Меленаца, који сваке године на тржиште испоручи око хиљаду товљеника, тврди да они који сада улазе у тај посао сигурно немају рачуницу, јер нема одговарајуће стимулације за сточаре. Због тога се, каже Давидов, све мање пољопривредника опредељује за тов свиња или јунади.

Соја се до пре два месеца продавала по цени од 36,5 динара, а сада за 57,6 динара по килограму. Управо поскупљење соје, сојине сачме и сточне хране на светској берзи директно је узроковало и повећање цене меса и месних прерађевина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи