Читај ми!

Из школског дворишта на магистрални пут

Трагедија која се догодила испред школе "Свети Сава" у Читлуку, смрт ученика Ненада Вуксановића на којег је налетео аутомобил, поново је покренула питање безбедности и одговорности надлежних. Мештани, школа и родитељи одлучили су да предузму све мере како би заштитили децу.

Дванаестогодишњи Ненад Вуксановић преминуо је од последица повреда задобијених у саобраћајној несрећи, која се догодила пре десет дана испред школе "Свети Сава" у Читлуку код Крушевца.

Душица Јовановић каже да су децу, док су била мања, водили до школе, јер када пада киша мора да се иде средином пута, белом линијом, пошто нема тротоара.

"Моја деца су још мала и живимо поред пута", каже мештанка Милица Симић. "Видите како возе, нико не води рачуна. Ту је знак за ограничење брзине на 50, али то нико не поштује."

На истом месту је, пре десет година, погинуло још једно дете. Та трагедија била је повод да се и тада покрене питање безбедности.

Председник Месне заједнице Бобан Костић каже да је још 2000. године, када се десила та несрећа, на њихову иницијативу израђена пројектно-техничка документација и за пешачке стазе, али да до данас тај проблем није решен.

Због проблема који није решен дешавају се нове трагедије. Мештани, представници школе и Савета родитеља овога пута одлучни су да ствар истерају до краја, и то што хитније. Најпре су се обратили начелнику Полицијске управе Крушевац.

Директор ОШ "Свети Сава", Радош Стевановић каже да су обећали оно што је у њиховој моћи и надлежности, а то је да до краја школске године, још ових неколико дана непрекидно дежурају саобраћајци, а од септембра да поставе саобраћајног полицајца на путу.

Током сутрашњег дана требало би да се, према договору са инспекторима Јавног предузећа Путеви Србије, обележи хоризонтална сигнализација и брзина са садашних 50 ограничи на 30 километара на сат.

Градској управи наложено је да хитно уради потребну пројектно-техничку документацију на основу које би се, уз сагласност Републичке дирекција за путеве, обезбедио новац за  сигнализацију и тротоаре.

Мештани и родитељи су, кажу, спремни да предузму и радикалније мере, зарад безбедности своје деце, уколико се њихови захтеви не испуне у обећаном року.

Школу "Свети Сава" која се налази у предграђу Крушевца похађа више од 400 ученика из Читлука и околних села. Деца право из школског дворишта излазе на магистрални пут. До најближег аутобуског стајалишта или својих кућа морају да пређу веома прометну саобраћајницу. Додатни проблем је то што нема ни тротоара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи