Читај ми!

Јабланичка планинска олимпијада

За сеоски вишебој одабрана је комбинација хајдучких и чобанских вештина, а у најважнијој дисциплини планинске олимпијаде, која је окупила рабаџије са Златибора, Златара, Бијелих Брда и Мучња, победу је однео такмичар из Мочиоца.

У златиборском селу Јабланици одржано је такмичење у сеоском вишебоју, својеврсној планинској олимпијади на којој се окупило више од две и по хиљаде такмичара и гостију.

Најважнија јабланичка олимпијска дисциплина, која постоји само у овом селу, окупила је рабаџије са Златибора, Златара, Бијелих брда, Мучња, а претижно звање најбољег отишло је у ивањичке Мочиоце.

Уз умеће  осамнаестогодишњег Милоша и 19 тона снаге запреге, Голуба и Баљка, боров трупац од 1,7 кубика "прелетео" је осамдесетак метара за само 31 секунд и припао победнику као награда.

Милош је после завршене пољопривредне школе, смер ветерина, остао у свом селу да, како каже, ради с воловима извлачећи дрва из тешко приступачних шума, а његов рецепт за победу су снага и срце.

Милосав Дидановић са својим пријатељима показао је завидно умеће у руковању тестером. Иако то у селу сада нико не ради, он зна да су се тако куће градиле и вежба повремено, да се, како каже, не заборави.

У тркама коња највећу спретност показао је мали џокеј Радован Љубојевић, који је јашући Бирјузова све противнике, знатно старије, оставио далеко иза себе.

Радован је научио да јаше пре четири године и у седлу је сасвим сигуран, а мисли да је пресудило то што је, како каже, лаган, па је до циља стигао брзо.

Избор такмичарских вештина није случајан, јер су у планинским врлетима горштаци тешко опстајали, између Турака и хајдука, сурове природе и вукова. Отуда су за вишебој, како каже председник Туристичког удружења Вукомир Божанић, одабрали комбинацију хајдучких и чобанских вештина, попут бацања камена с рамена, скока увис и у даљ и пузања уз дрво.

Из године у годину и број посетилаца је све већи. Јабланички вишебој је за седам година постојања постао део туристичке понуде Златибора.

Само село Јабланици, смештено на оној другој, удаљеној још увек помало дивљој страни планине, препознатљиво је по чувању традиције јер се, осим планинске олимпијаде, овде чува и обнавља сећање на крстоноше и редовно прославља Српска нова година по свим старим обичајима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво