Читај ми!

Помоћ државе једина шанса за опстанак

Врањско предузеће "Јумко", иако му је држава одобрила кредит, због лошег пословања, застареле механизације и смањене продуктивности, без гаранта кредит не би могло да подигне. Синдикати сматрају да је финансијска помоћ државе боље решење за раднике него кредит.

Држава је предузећу "Јумко" одобрила кредит од седам милиона евра за прекомпозицију и енергетску ефикасност. Због рачуна који је у блокади, то предузеће без гаранта не би успело да подигне новац.

За енергенте струју, гас и воду предузеће "Јумко" годишње потроши милион евра. Машине су старе тридесет година што знатно смањује продуктивност. У ту фирму последњи пут улагано је пре петнаест година.

Са седам милиона евра од кредита, реконструисаће се предузеће. Директор Зоран Стошић каже да ће се увести најновије технологије и да ће се радити на пречишћавању отпадних вода и увођењу новог система видео-надзора.

Јумко ће од 150.000 квадратних метара простора, прекомпозицијом задржати 90.000, а остатак препустити држави за продају или закуп.

Председник Индустријског синдиката у "Јумку" Радојко Максић каже да је добијање кредита од државе за то предузеће била једна од последњих шанси за опоравак. Планирано је да радови трају годину дана, али се производња неће прекидати.

Став Асоцијације слободних и независних синдиката у "Јумку" је да је фабрици потребнија финансијска помоћ државе од кредита.

Председница синдиката АСНС у "Јумку" Снежана Величковић каже да се плаши да би кредит који ће добити "Јумко" морати да врате радници са ниским примањима. Она сматра да би држава могла, уколико помогне Јумку, направи здраво предузеће за будућност.

У "Јумку" очекују да се ребалансом буџета обезбеде средства за социјални програм. Од 1.800 радника из фирме би отишло њих око пет стотина који су пред пензијом, а нова радна места добиће око две стотине младих људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво