У кожи Љубе Шампиона

Једини глумац у историји Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну који је освојио две златне колајне, Мирко Бабић јубилеј обележава поновним извођењем монодраме "Кад су цветале тикве", за коју је добио награду жирија и публике.

Првак драме крагујевачког театра Мирко Бабић, пре три деценије, на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну освојио је награде публике и жирија за извођење дела "Кад су цветале тикве" Драгослава Михаиловића.

Од Љубе Врапчета, душановачког мангупа и боксерског шампиона, никада се није ни растајао. За протекле три деценије, више од хиљаду извођења широм планете. Увек са истим жаром, причу о одрастању, части, емиграцији, носталгији говори Мирко Бабић.

"Једно изванредно књижевно дело, роман Кад су цветале тикве, требало је преточити у живу реч која ће цео сат држати пажњу публике. Спремао сам се, анализирао и надграђивао више од годину дана. Судбина Љубе Врапчета, учинила ми се блиском и инспиративном за извођење", каже глумац и додаје да му је награда земунског фестивала најдража од свих које је добио.

Душановачки боксер Љуба Сретеновић, у детињству звани Врапче, а доцније Шампион, није успео да избегне само један ударац судбине. Његов тумач са њом се, у многобројним позоришним улогама, на сцени бори већ четири деценије.

Првак драме крагујевачког театра Мирко Бабић опробао се у свим жанровима, одглумио, како каже, сва чуда од Шекспира, Гогоља, Достојевског

"За сваку улогу изнова се спремам, као да је прва. Учим, улазим у лик, анализирам, читам... То је једини рецепт за успех. Увек се преиспитујем, без обзира на аплаузе. Ако те слава понесе, готово је с каријером. Ово говорим, пре свега, због младих глумаца."

Позориште без станиолских трака и вештачке магле у родном Крагујевцу било је његов избор. Иако су му врата свих београдских театара била широм отворена, бирао је тежи, али једини могући пут.

"Јесте био и дужи и тежи пут. Тако сам одлучио одмах по завршетку Академије. Да сам мислио да треба да останем у Београду, то бих и учинио, каже Бабић.

Позоришних  награда има више него многи глумци улога. Ничега, каже, није остао жељан. Па, ипак, народ га је тек у улози Драгојла у серији "Село гори а баба се чешља", доживео као свога.

Популарност коју му је донела телевизија дошла је, каже глумац, на време, јер планира још доста улога. У седмој деценији, са жаром младића  радује се улози у новој у серији Радоша Бајића, новом извођењу Михаиловићевих "Тикава", говори о будућности театра... јер он је глумац, а то је тајна у којој, кажу, нема тајни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво