Читај ми!

Договори свих са свима

Конституисане скупштине општина у Лучанима, Трстенику, Пожаревцу, Голупцу, Власотинцу, Сурдулици и Сечњу. У Александровцу седница одложена због недостатка кворума, у Бујановцу заказане две конститутивне седнице, за 7. и 9. јуни. Група грађања спречила конституисање СО Бела Паланка.

Одлуком одборника Скупштине општине Сечањ, Предраг Милошевић из Демократске странке биће, у трећем узастопном мандату, председник општине, док ће дужност председнице Скупштине обављати Гордана Савовић.

На конститутивној и првој седници Скупштине општине Сечањ било је 15 одборника, већином из ДС-а,  док се преосталих 10 одборника из СНС-а, коалиције око СПС-а, УРС-а и Српске радикалне странке нису појавили на седници и њихови мандати нису верификовани.

У Кикинди отказана конститутивна седница

У Кикинди је данас требало да буде одржана конститутивна седница на којој би били изабрани сви органи власти. Седница је, међутим, јуче касно поподне отказана.

У Демократској странци, која по најавама треба да буде окосница будуће власти, наводе да се седница одлаже док се не потпише коалициони споразум са Савезом војвођанских Мађара и док се не формирај власт на покрајинском и републичком нивоу.

Напредњаци и ДСС су оптужили демократе за неозбиљност, те сматрају да је главни узрок одлагања седнице, како кажу, борба за фотељама.

Грађани спречили конституисање СО Бела Паланка

Група грађана уз пиштаљке, вувузеле и повике "лопови, лопови" данас спречила одржавање конститутивне седнице новог сазива СО Бела Паланка не дозволивши председавајућем да предложи дневни ред.

Протест је почео јер је одборник ЈС-а са листе СПС-ПУПС-ЈС Александар Пејчић потписао коалициони споразум са ДС-ом, чиме је са ГГ "Коалиција за Белу Паланку", омогућио да та групација има 15 од 29 мандата, док СПС и СНС имају 14 мандата.

Председавајући Душан Јовановић из ПУПС-а који је изашао из сале медијима је рекао да је морао да прекине седницу јер није могло да се ради због протеста.

"Заказаћу нову седницу у законском року и уз консултације са представницима листа које имају одборнике. Затражио сам да се Пејчић из ЈС-а замени другим одборником јер је он све ово изазвао и због тога су грађани реаговали и онемогућили рад", рекао је Јовановић новинарима.

Председник белопаланачког Одбора Демократске странке Горан Миљковић рекао је да седница није прекинута јер за то нису гласали одборници како је по закону и статуту предвиђено.

Председник Општинског одбора Социјалистицке партије Србије (СПС) Миомир Крстић каже да је одборник ЈС-а "продао заједничку листу и издао 5.000 грађана".

Одборник Јединствене Србије Александар Пејчић све то демантује, а пре седнице је потврдио да је био на заједничкој листи са СПС-ом и ПУПС-ом као представник ЈС-а.

Уочи почетка седнице у скупштинској сали се окупила група од педесетак грађана медју којима је био Драган Живић (41), члан СПС-а који је почео штрајк гладју.

Седница у Александровцу није одржана због недостатка кворума

Конститутивна седница Скупштине општине Александровац на којој је требало да се изабере нова локална власт није одржана због недостатка кворума, рекао лидер Покрета за Жупу и тренутни председник општине Југослав Стајковац.

За конституисање скупштине било је неопходно присуство 30 одборника, од укупно 59 и нагласио да је 20 минута од почетка седнице најстарији одборник закључио да не постоји кворум за рад. Тада су се, казао је председник општине Александровац, појавили и остали одборници из СНС-а, Покрета За богату Жупу, СПС-а, ДС-а  и један одборник који је иступио из УРС-а.

Будући да су одборници Покрета за Жупу и УРС-а већ напустили седницу, није постојала могућност да се настави с радом.

Припадници партија који су се касније појавили поднели су захтев најстаријем одборнику да сазове скупштину 13. јуна који, како је рекао Стајковац, не може то да уради јер је то обавеза актуелног председника скупштине.

Он је истакао да је зачуђен понашањем одборника СНС-а са којима се претходне вечери договорио о формирању власти у Александровцу: "Покрет за Жупу имао је конкретне разговоре с представницима СНС-а и тада смо договорили нову локалну власт коју би чинили одборници те странке, Покрета и три одборника УРС-а, чак смо напредјацима дали и место председника општине, како се ова агонија не би даље настављала."

Стајковац је рекао да ће у разговору с грађанима покушати да разреши новонасталу ситуацију.

Тончев остаје на челу Сурдулице 

Досадашњи председник Општине Сурдулица Новица Тончев из Социјалистичке партије Србије (СПС) поново је на конститутивној седници изабран на ту функцију.

Тончев је агенцији Бета после седнице рекао да је на локалним изборима у Сурдулици за СПС гласало 70 одсто бирача што, како је навео, значи још већу одговорност него до сада.

Конституисана СО Прешево

На данашњој конститутивној седници за председника Скупштине општине Прешево изабран је Рамиз Љатифи, лидер Групе грађана "Демократски препород".

По коалиционом договору, већину у СО Прешево чине Демократска партија Албанаца (ДПА), чији је лидер Рагми Мустафа, са 17 одборника, Група грађана "Демократски препород" са три одборника и Демократска унија долине, чији је лидер Скендер Дестани, са два одборника.

У Лучанима - пре рока

Скупштина општине Лучани конституисана је пре раније заказаног термина. Седници је присуствовало тридесет троје од укупно 45 одборника изабраних на локалним изборима 6. маја, али не и 12 одборника "Покрета за развој Драгачева - Слободан Јоловић", који је освојио највише мандата на изборима. За председника општине изабран је Младомир Сретеновић из Демократске странке.

"Данас је овде изабрана регуларна власт и већ од сутра крећемо на посао и у реализацију свих пројеката које смо планирали заједно са коалиционим партнерима", рекао је Танјугу новоизабрани председник скупштине Лучана.

Седници су присуствовали одборници ДС-а, коалиције СПС-ПУПС-ЈС, НС- ДСС, СНС, Преокрета и УРС-а.

Међутим, лидер Покрета за развој Драгачева и председник општине у протеклих осам година Слободан Јоловић ту седницу сматра нелегитимном:

"На данашњу седницу нисмо позвани. То је кршење елементарних уставних начела и кршење закона, тако да ће наша правна служба одреаговати и покренути поступак пред Уставним судом", рекао је Јоловић.

На локалним изборима 6. маја, највише одборничких мандата у Лучанима освојила је листа "Покрет за развој Драгачева - Слободан Јоловић" 12, затим ДС 10, коалиција СПС-ПУПС-ЈС шест, коалиција НС- ДС С пет, док су СНС, Преокрет и УРС освојили по четири мандата.

Формирана коалиција у Скупштини општине Трстеник

Одборничку већину у Скупштини општине Трстеник чиниће Уједињени региони Србије, коалиција СНС-НС и коалиција СПС-ПУПС, саопштио је трстенички одбор УРС-а.

Према тим наводима, већину у локалној скупштини чиниће УРС са 18, СНС-НС са осам и СПС-ПУПС са шест одборничких мандата.

Конститутивна седница Скупштине општине Трстеник заказана је за 6. јул, а већину у претходном сазиву чинили су УРС, ДС, СПС и СПО.

У Бујановцу две конститутивне седнице Скупштине општине

У Бујановцу ће 7. и 8. јуна бити одржане две одвојене конститутивне седнице Скупштине општине које су заказале две, како и једни и други тврде, скупштинске већине.

Најстарији одборник новог сазива др Стојанча Арсић потврдио је Танјугу да је заказао конститутивну седницу за петак:

"Како актуелни председник Скупштине општине Јонуз Муслиу није заказао седницу у законском року, да бисмо избегли опструкцију власти, ја сам, као најстарији одборник, сходно Закону о локалној самоуправи и Статуту скупштине општине, заказао конститутивну седницу."

Он каже да су победничка Демократска партија Нагипа Арифија и српске странке на путу да формирају скупштинску већину и да у петак изаберу руководство Скупштине општине.

Јуче, само сат касније, то исто је урадио и досадашњи председник Скупштине општине Јонуз Муслиу сматрајући да ће три албанске и једна или две српске листе, дан пре Арсићеве седнице, формирати скупштинску већину.

"Ја сам, као досадашсњи председник скупштине, заказао конституитивну седницу јер на то имам право, али су је заказали и неки други. Ко ће победити - видећемо", рекао је Муслиу. "Ако буде требало ја ћу присуствовати обема седницама."

С друге стране, потпредседник Демократске партије Неџат Бељуљи, каже да ће нову локалну власт Бујановац добити у петак:

"Грађанима Бујановца - Србима, Албанцима и Ромима треба нешто што им ове три партије нису могле и нису умеле да обезбеде за четири године."

Скупштина општине Бујановац има 41 одборника. На последњим локалним изборима највише мандата - 12, освојила је новоформирана Демократска партија бившег председника општине Нагипа Арифија, Партија за демократско деловање Ризе Хаљимија девет,  Покрет за демократски прогрес шест, ГГ Стојанче Арсић пет, Коалиција српских партија "Избор за бољи Бујановац" четири, Демократска унија Албанаца три и листа СНС-а два мандата.

У Пожаревцу и Голупцу формирана локална власт

Пожаревац ће у наредне четири године водити коалиција СПС-ПУПС-ЈС, Демократске странке и Српског покрета обнове.

Иако су социјалисти и демократе заједно имали 35 од максималних 68 одборника, што је било довољно за формирање владајуће већине, њима су се прикључила и два одборника СПО-а из коалиције "Преокрет".

За председника Градске скупштине изабран је први човек пожаревачких демократа Жарко Пивац, док ће његов заменик бити Милић Јовановић из СПС-а, који је ту дужност обављао и у претходном скупштинском сазиву. Једини кандидат за градоначелника Пожаревца је Миомир Илић, лидер пожаревачких социјалиста, који ће на том месту заменити демократу Миодрага Милосављевића.

Конститутивна седница одржана је и у Голупцу. На првој редовној седници Скупштине општине одржаној после конституисања општинске власти, изабрани су председник општине, заменик председника општине и чланови Општинског већа. За председника општине изабран је Зоран Пајкић (ДС), а за председника Скупштине општине Зоран Ћирковић (ДСС).

Владајућу коалицију у СО Голубац чине: ДС са 11 одборника, ДСС са четворо и СПС са троје одборника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво