Читај ми!

Заливни системи на мети лопова

У последњих годину дана у целој Србији учестале су крађе предмета од гвожђа, месинга и бакра. У Срему мета лопова најчешће су телефонски и струјни каблови, акумулатори, али све чешће и покретних делови заливних система на њивама.

Лубенице  на повшини од једног хектара овог јуна Владимир Радин, пољопривредник из Платичева, залива позајмљеном пумпом за наводњавање. Његова је украдена прве ноћи када их је расадио.

"Оставио сам пумпу да залива и када сам, после сат времена дошао, више је није било", прича Радин. "Сада позајмљујем пупму од кума, и њему су прошле године украли, пумпа кошта хиљаду евра."

Крађе покретних делова заливних система у овом делу Срема су, кажу, пољопривредници све учесталије. Неки су на мети лопова били више пута, а мало је оних који су украдено пронашли.

"Ово није први пут да су ми украли пумпу", каже Жељко Шкара. "Једну сам нашао на отпаду у старом гвожђу, па сам морао да је откупим, а остале су чист трошак."

У атару површине од око две и по хиљаде хектара пољочувар свакодневно обилази њиве.

"Ноћу не идем зато што немам никакво наоружање", каже Јанковић. "А ко је спреман ноћу да краде он је спреман и да убије некога. Имали смо случај пре две године да газда добије батине од лопова."

Надлежне службе ће од општине тражити средства за ангажовање још једног пољочувара. Међутим, трајно решење проблема је у пооштравању закона, сматра Сава Миловановић, председник Месне заједнице Платичево, јер би теже казне деловале и превентивно.

На отпадима који откупљују секундарне сировине мало је оних који су желели да говоре пред камерама. Највише се плаћа бакар, 480 динара за килограм, а најмање гвожђе - 23 динара.

"Сва физичка лица која предају робу на нашем стоваришту, морају да се идентификују и да дају изјаву да је роба легално набављена", наглашава Велибор Вујовић из фирме "Инос Напредак". "Проблем у овој делатности представљају нелегали и нерегистровани отпади."

У румској полицији кажу, да су крадљивци све сналажљивији. До сада су пронашли једну украдену пумпу за наводњавање, а расветљавање осталих пет пријављених крађа је у току.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво