Читај ми!

Спремни за транзит Венере

Ретка астрономска појава, прелазак Венере преко диска Сунца сутра ће моћи да се прати и из наше земље, у раним јутарњим сатима, од 4 и 56 минута до 6 часова и 55 минута. Астрономска дружина "Касиопеја" из Лесковца спремна је да прати тај догађај.

Од пре пет година у Лесковцу постоји Астрономска дружина "Касиопеја". За кратко време су се добро опремили, па сада спремни чекају велики догађај за љубитеље астрономије, прелазак Венере преко Сунца.

Они позивају све заинтересоване грађане да са њима ујутру буду у дворишту одакле ће ову појаву посматрати. Важно је, кажу, да буде лепо време и да ранораниоци транзит посматрају уз потпуне мере заштите.

Телескоп је кажу спреман и филтери набављени. Ипак потребно је све још једном проверити, јер оваква прилика пружа се поново, тек за 105,5 година. Погледа упртог у небо чланови Астрономске дружине "Касиопеја" размишљају и о времену. Само да, како кажу, буде ведро.

"Ја сам заиста узбуђен, јер овако нешто сада морам искористити да видим када већ имам шансу. Проверавом све, дотежемо телескопе како би све прошло у најбољем реду", каже Јован Божута из Астрономске дружине "Касиопеја".

До сада је само сликао Месец, а изазов је ухватити фотоапатом транзит Венере преко Сунца. Још мало је остало, па кад облаци то дозволе, Лука вежба и око и руку.

"Ја се фотографијом бавим три године. На позив професора Милана дошао сам пре неколико месеци овде у дружину. Почео сам да се бавим астрофотографијом и заиста ме је заинтересовала", каже Лука Николић.

Професор Милан Јефтовић основао је пре пет година Астрономску дружину у Лесковцу. Сада већ имају четири телескопа па, иако очекује велико интересовање Лесковчана, верује да ће 119 минута, колико ова ретка појава траје, изнад наше земље бити довољно времена.

"Ми у Астрономској дружини "Касиопеја" смо за кратко време обезбедили четири телескопа, још важније је да смо набавили адекватне филтере тако да је посматрање ове појаве уз нас заиста безбедно. Уколико се то чини код куће упозоравамо да се никако не гледа кроз кућне телескопе или двогледе, јер је реч о огромној концентрацији сунчеве енегије која може у потпуности да оштети вид", каже Јефтовић.

Велику љубав према астрономији професор преноси и на своје ученике.

Даница Миленковић, ученица ОШ "Јосиф Костић" каже да јој је све што се тиче астрономије занимљиво, па, како каже, овај догађај неће пропустити. Њен друг Драган Мићић додаје да му неће бити тешко да рано устане, јер жели да види ову ретку појаву.

Астрофизичари су израчунали да, за разлику од транзита Меркура, који се дешава тринаест пута у једном веку, транзит Венере се бележи осамдесет и један пут у шест миленијума.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара