Читај ми!

Европско село у Банату

Банатско село Остојићево једно је од ретких у Србији из којег млади не одлазе. Док је у многим војвођанским селима све више напуштених кућа, у Остојићеву се број становника увећава, а досељавају се и странци.

Да војвођанска села полако одумиру показује и податак да у Покрајини има око 20.000 празних сеоских кућа. Једно од ретких насеља које је у сталном развоју је Остојићево, на северу Баната, где у слози живе Срби, Мађари, Пољаци и мештани других националности.

Остојићево би одавно билу у Европској унији, кажу мештани, кад би услов биле руже које овдашњи узгајивачи годинама извозе у Холандију и Енглеску.

Иштван Будаи руже гаји десетак година и годишње произведе око 10.000 комада, а како каже, производња се исплати због добре зараде.

Село основано пре 800 година, данас има три хиљаде становника и непрекидно се развија.

Антоније Цицмил, председник Месне заједнице, каже да је последњих година његово село велико градилиште:

"Асфалтирано је око 40 километара путева, изграђени су канали за  кишну канализацију и канали за одводњавање пољопривредног земљишта, а у уређују се и атарски путеви. Завршена је реконструкција школе, у току је адаптација амбуланте, а урађен је и пројекат канализације."

Сви се разумеју без обзира на то којим језиком говоре

Са завидним бројем од триста ученика, основна школа у Остојићеву, из које су поникла три академика, једна је од успешнијих у Војводини.

Ђаци уче пет језика у школи, која је збратимљена са две школе из Будимпеште и Висле. Познати су и по ликовној колонији која се одржава сваке године, крајем августа.

Пре десетак година свој дом у Остојићеву нашао је Енглез Ден Хагтон, са супругом Минтром, Тајланђанком, која обожава српску кухињу. Пола на енглеском, а пола на српском каже да воли да кува сарму, кисели купус, шунку, пасуљ и боранију.

Активна су три културно-уметничка друштва, четири спортска клуба, а ту су Актив жена, Удружење ловаца и Коњички клуб који годинама, крајем маја, организује смотру радних коња и парадних запрега.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво