Читај ми!

Први машиновођа пруге Београд–Бар

Уласком Титовог плавог воза у станицу у Бару 1976. званично је пуштена у рад пруга Београд-Бар. Деценијама изазов за градитеље, постала је то и за машиновође, а првим возом који је том пругом прошао управљао је Славољуб Потић.

Када је пре 36 година у рад пуштена пруга Београд - Бар, један од највећих градитељских подухвата тог времена у Европи, први воз до станице Бар довезао је Славољуб Потић. Данас, 80-годишњи машиновођа пензионерске дане проводи у Великом Јовановцу крај Пирота.

Деценијама изазов за градитеље, пруга Београд - Бар, тада је постала изазов за машиновође. "Плави воз" ушао је у станицу у Бару, 30. маја 1976. године. Иако је долазак Тита био знак да је пруга Београд - Бар пуштена у рад, то није био први воз који је прошао овом пругом.

Још 8. маја, машиновођа Славољуб Потић и тројица његових колега, барском пругом, провезли су новинаре из целог света. Тога дана, Славољуб је десетак минута пре Плавог воза, у станицу довезао такозвану претходницу.

Од свих успомена из тог времена, најдражи му је златник који је на поклон добио од професора Андрије Ђуровића. Златник је завештање Јова Ђуровића, првог радио телеграфисте на Балкану, који није доживео завршетак изградње пруге Београд - Бар.

Иако су се у то време многи плашили пруге Београд - Бар, Славољуб Потић, дипломац прве генерације школе за моторовође, како каже, никада није осећао страх док је управљао локомотивом.

Данас, када је на прузи, Славољуб каже да осећа велику тугу. Повремено је возио и чувени Плави воз, а последњи пут је то, каже, било 1984. године када је у њему био председник Француске Митеран. Две године касније отишао је у пензију.

Железници, каже Славољуб, дугује много, јер га је школовала и отхранила му породицу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи