Читај ми!

Живот по диктату песме

На 43. Драинчевим књижевним сусретима У Прокупљу, уручена награда овогодишњем лауреату, песнику Андреју Јелићу Мариокову, за збирку песама "Раскућени стихови".

Овогодишњи добитник Драинчеве награде за најбољу збирку песама је Андреј Јелић Мариоков, за књигу "Раскућени стихови", у издању београдске "Беоштампе".

Андреј Јелић Мариоков рођен је девет година после Драинчеве смрти. Поезија бандита поете нагнала га је, како каже, да у животу и у поезији тражи сопствену Океанију:

"Од кад сам прочитао и научио напамет Даринчеву песму Ма боем, та песма је, на неки начин, постала план мога живота. Ја, ево, ових четрдесетак година живим по диктатима те песме."

Збирка песама "Раскућени стихови" понела је престижну песничку награду јер се налази у сагласју са Драинчевим бунтовничким погледом на свет. спевана је у складу са боемском природом Драинчеве лирике.

"У овој књизи, на неки начин, има Драинца зато што су у овој књизи песме које говоре о болу живота и о радости живљења кроз тај бол", каже Мариоков. "То је оно што је и у Драинчевој поезији присутно."

Песничке мисли и емоције Андреја Јелића Мариокова су бескомпромисне - и према прошлости и према савременом тренутку:

"Друже Драинче, отвори врата на срцу, као на црној кутији."

Не жалите ме: ја сам за живота
као плачна врба проплакао за собом

"Драинчеви песнички сусрети" одржавају се од 14. до 18. маја у четири општине Топличког округа. Током пет дана, колико траје ова манифестација, учесници ће гостовати у Блацу и Трбуњу, Драинчевом родном селу, где се испред спомен-куће одржава песнички рецитал.

Специјални гост овогодишњих Драинчевих сусрета је песник Матија Бећковић, а специјална награда биће додељена и рокеру Бори Ђорђевићу за вишедеценијски допринос српској поезији.

Песници ће се сусрести са љубитељима поезије у Куршумлији и Житорађи, а они који пишу за децу посетиће и основне школе у том крају.

Манифестација "Драинчеви дани" организује се у Прокупљу од 1966. године. Покровитељи манифестације су Министарство културе и општина Прокупље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво