Читај ми!

Енигмата из Кикинде

Кикинда је познати енигматски центар у Србији, а Славко Бован, дипломирани правник и руководилац Одсека локалне пореске администрације - према признању Енигматског савеза Србије - најуспешнији енигмата у земљи.

Још као почетник, са двадесетак састављених укрштеница, Славко Бован из Кикинде је 1985. године, у старој Југославији, у конкуренцији искусних мајстора, освојио титулу најбољег енигмате.

"Освојио сам око тридесетак медаља, десетак пехара и разних других признања, као што су слике, али најзначајнија ми је ова последња награда коју сам добио од Енигматског савеза Србије, као најуспешнији такмичар на свим досадашњим сусретима енигмата", каже Бован.

Славко Бован је објавио око тридесетак хиљада радова у преко  стотину енигматских и других листова и све их, како каже, љубоморно чува у 65 свезака. Један је од ретких који саставља све врсте загонетака:

"Када сам последњи пут бројао било је то неких две стотине врста и подврста разних укрштеница, класичних скандинавки, осмосмерки, педесетак врста ребуса, анаграма, криптограма и неких песмица."

Бован има своје место у Лексикону српских енигмата. Милорад Живанић, потпредседник енигматског савеза Србије, каже да је Славко, пре свега, образован човек па је, како каже, његово знање дошло до изражаја.

Са око сто педесет колега из региона, Славко Бован припрема Гинисовску укрштеницу дугу стотину метара, повезану око појма "кикиндски мамут", а захваљујући њему Кикинда ће крајем августа бити домаћин највећег скупа енигмата у последњих тридесет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи