Читај ми!

Праисторија и средњи век на једном месту

Завичајни музеј у Прибоју припрема сталну поставку која ће приказати свет праисторијских житеља - алат, оружје и накит с краја четвртог миленијума пре нове ере, историју металургије и богато културно наслеђе тог краја.

У Завичајном музеју у Прибоју почела је опсежна реконструкција једне од најстаријих кућа у којој ће бити смештена стална изложбена поставка.

Трагом јармовачких рудара, Прибојци су дошли до сазнања о богатој историји металургије у свом крају.

Свет праисторијских житеља Калуђерског Поља, код Прибоја, дочаравају пронађени алати, оружје, накит, хумке с краја четвртог миленијума пре нове ере.

Недалеко су чувени Мажићи, са манастиром Ораховица, из друге половине 12. века. Познато је да су у том манастиру, у 15. и 16.веку, рађени хируршки захвати. У том крају је и манастир Бања, задужбина Немањића, у коме су  столовали  први српске епископи.

То су тек детаљи из богате прошлости прибојског краја, које један од најмлађих музеја у Србији истражује и чува.

После 22 године чекања, Музеј ће имати прилику и да прикаже део експоната који указују на богато културно наслеђе.

Према речима Сава Дерикоњића, директора музеја у Прибоју, радови би требало да буду завршени за три месеца.

Радове ће са око 125.000 евра, финансирати општина и Европски програм за развој, а од Министарства културе се очекује помоћ у припреми сталне изложбене поставке.

Уз простор за сталну музејску поставку, биће уређен и амфитеатар са одабраним експонатима, неким од 750 камених споменика из праисторијског периода прибојског краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара